Συνολικά 15 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ της περιφέρειας δεν έχουν κανένα διδάσκοντα σε μόνιμη θέση! Ουσιαστικά, στα Τμήματα αυτά, καθώς οι θέσεις διδακτικού προσωπικού καλύπτονται από συμβασιούχους, δεν μπορεί να γίνει ούτε καν στοιχειώδης προγραμματισμός στην έναρξη της χρονιάς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, από τα 212 Τμήματα ΤΕΙ τα 52 -το ένα στα τέσσερα- έχουν λιγότερους από πέντε μόνιμους διδάσκοντες (ανεξαρτήτως βαθμίδας). Πρόκειται για στοιχεία που καταδεικνύουν, σε μία ακόμη περίπτωση, τη χωρίς σχέδιο οργάνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την τελευταία 15ετία.
Αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν περιφερειακά Τμήματα τα οποία στελεχώθηκαν κυρίως με συμβασιούχους. Πλέον τα Τμήματα αυτά αντιμετωπίζουν οξύτατα λειτουργικά προβλήματα, καθώς λόγω της έλλειψης κρατικών κονδυλίων, περιορίστηκαν οι προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΔΕΠ σήμερα υπηρετούν περίπου 9.400 πανεπιστημιακοί σε θέσεις μονίμων, ενώ φέτος δόθηκαν πιστώσεις για 350 θέσεις συμβασιούχων, από τις περίπου 2.500 θέσεις που εγκρίνονταν σε ακαδημαϊκές χρονιές προ κρίσης.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), στα τεχνολογικά ιδρύματα υπηρετούν περίπου 1.900 διδάσκοντες σε θέσεις μονίμων, ενώ για την τρέχουσα χρονιά εγκρίθηκαν πιστώσεις για 1.450 θέσεις εκτάκτου προσωπικού. Τις χρονιές πριν από την κρίση εγκρίνονταν περίπου 2.800 θέσεις συμβασιούχων ετησίως. Και ο αριθμός των μονίμων, τόσο στα πανεπιστήμια όσο στα ΤΕΙ, αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων και των ελάχιστων μονιμοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, τα Τμήματα ΑΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ) που ιδρύθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στην περιφέρεια έχουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό. Από τα 15 Τμήματα που δεν έχουν κανένα μόνιμο καθηγητή τα 13 είναι Τμήματα ΤΕΙ (μεταξύ αυτών το Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού Δυτ. Μακεδονίας, Αυτοματισμού Μεσολογγίου, Νοσηλευτικής Καβάλας, Λογοθεραπείας Καλαμάτας, Διατροφής και Διαιτολογίας Λάρισας) και 2 πανεπιστημίων (Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα δύο στο Παν. Θράκης).
Επίσης, υπάρχουν 4 Τμήματα ΤΕΙ με 1 μόνιμο διδάσκοντα, 2 Τμήματα με 2 μονίμους διδάσκοντες, 7 Τμήματα με 3 μονίμους, 11 Τμήματα με 4 μονίμους, 15 Τμήματα με 5 μονίμους. Επί συνόλου 212 Τμημάτων τα 52, δηλαδή το 24,5%, έχουν έως και 5 μονίμους διδάσκοντες. Από την άλλη, 9 τμήματα πανεπιστημίων διαθέτουν λιγότερους από 7 μόνιμους.