Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και οι λάτρεις των θαλασσινών προβληματίζονται από τώρα ποια κρασιά – ή μήπως και αποστάγματα; – θα απολαύσουν στο γιορτινό τραπέζι. Τα Cellier είναι εδώ, όχι μόνο για να σας προτείνουν τις ετικέτες που ξεχώρισαν, αλλά και για να μας βοηθήσουν με τους γενικούς κανόνες ταιριάσματος με το φαγητό.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε;
Αρχικά, τα κρασιά θα πρέπει να έχουν ανεβασμένες οξύτητες ώστε να ισορροπήσουν τη λιπαρότητα των συχνά τηγανητών πιάτων και βεβαίως να είναι ξηρά, αφού σχεδόν όλα τα εδέσματα δεν διαθέτουν γλύκα. Καλό είναι να αποφύγετε κρασιά με τανίνες και αυτά που διαθέτουν υπερβολικό σώμα, ενώ το βαρέλι αν και δεν αποκλείεται, δεν είναι επιθυμητό σε υψηλά επίπεδα. Σε ότι αφορά στα αποστάγματα προτιμήστε ένα τσίπουρο, με ή χωρίς γλυκάνισο ενώ ένα παλαιωμένο τσίπουρο για το τέλος επιβάλλεται! Έχοντας αυτά υπ’ όψη, η ομάδα Cellier προτείνει:
Κτήμα Μερκούρη Καλλιστώ
Δύο από τις πιο σημαντικές λευκές ποικιλίες της χώρας μας, το Ασύρτικο και η Ρομπόλα συνδυάζονται αρμονικά για να δώσουν αυτό το ντελικάτο κρασί, με τα αρώματα εσπεριδοειδών, κίτρου και φρέσκου λεμονιού. Η κοφτερή οξύτητα του το κάνει ιδανικό για όστρακα και τηγανητά.
Κτήμα Μποσινάκη Μαντίνεια
Από τα πιο αντιπροσωπευτικά Μοσχοφίλερα των υψιπέδων της κεντρικής Πελοποννήσου και από τις σπάνιες περιπτώσεις Ελληνικού οινοποιείου που εστιάζει στην παραγωγή ενός και μόνο κρασιού. Δροσιστικό με τραγανή οξύτητα και τριανταφυλλένιες νύξεις, είναι ένας κλασσικός συνδυασμός με όλα τα θαλασσινά, ενώ είναι ιδανικό και με τα ερυθρά ψάρια (μπαρμπούνια, κουτσομούρες).
Δάφνιος λευκός, Δουλουφάκης
Η ιδιαίτερα δημοφιλής, γηγενής Κρητική ποικιλία, βρίσκει μια από τις καλύτερες εκφράσεις της στα εδάφη των Δαφνών. Μέτριας έντασης αρώματα κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών, συνδυάζονται όμορφα και συμπληρωματικά με λίγο πιο έντονα αρώματα χαμομηλιού, γιασεμιού και μπαχαρικών. Στη γεμάτη και πλούσια γεύση, κυρίαρχα είναι τα γευστικά χαρακτηριστικά του βερίκοκου και των λουλουδιών. Κρασί μπαλαντέρ, μιας και αφού είναι ισορροπημένο σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, θα συνοδέψει ιδανικά όλα τα εδέσματα της ημέρας.
Γαία Θαλασσίτης
Από τις προτάσεις μας δεν θα μπορούσε να λείψει η Σαντορίνη, πατρίδα του Ασύρτικου, που τόσο μας έχει βοηθήσει στις ξένες αγορές να αναβαθμίσουμε τη φήμη του Ελληνικού κρασιού. Παράγεται στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού από αυτόριζους αμπελώνες, της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου. Εκτός από την πολύ υψηλή οξύτητα, το μοναδικό του χαρακτηριστικό είναι η έντονη αίσθηση ορυκτότητας και η ελαφρά αλμύρα του Αιγαίου, ιδιότητες που το κάνουν το απόλυτο ταίρι στα πάσης φύσης όστρακα.
Κτήμα Κυρ-Γιάννη, L’ Esprit du Lac
Για όσους θέλουν να βάλουν και λίγο χρώμα στο τραπέζι τους, το “Πνεύμα της Λίμνης’’ είναι το νέο ροζέ κρασί της Κυρ-Γιάννη, που δανείζεται τη γνωστή δυναμική του ξινόμαυρου, το οποίο και μετατρέπει σε ένα σύγχρονο, πολύ κομψό, ανοιχτόχρωμο ροζέ κρασί. Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ σώμα, δροσιστική οξύτητα και αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου και άγουρης φράουλας
Κτήμα Σιγάλα, Τσίπουρο
Αν προτιμάτε ένα απόσταγμα δίπλα στις γεύσεις της θάλασσας, η πρόταση από το Σαντορινιό Κτήμα, μας δίνει ένα τσίπουρο που προκύπτει από τα στέμφυλα του Ασύρτικου. Μύτη μέτριας έντασης με ωραία αρώματα που θυμίζουν λουλούδια και βότανα, ενώ στο στόμα είναι μαλακό, βοτανικό με άνθη λουλουδιών, με επίμονη και πολύπλοκη επίγευση.
Τσίπουρο Dark Cave 5 ετών παλαίωσης, Τσιλιλής
Για το τέλος επιλέξτε να απολαύσετε ένα παλαιωμένο σε βαρέλι απόσταγμα, μόνο του ή με κάποιο σοκολατένιο γλυκό. Στο Dark Cave η διαδικασία της ωρίμανσης γίνεται σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα δίνει μελωμένα ποικιλιακά αρώματα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες, φλούδες περγαμόντου, πικάντικα αρώματα βανίλιας, σοκολάτας και μοσχοκάρυδου. Στο στόμα είναι ρωμαλέο και συγχρόνως μαλακό, με απαλό τελείωμα και φινετσάτη αρωματική επίγευση. Θα τα βρείτε όλα στα καταστήματα Cellier και στο www.cellier.gr Καλά Κούλουμα!