Μια πρωτότυπη μπουγάδα, από όνειρα ζωγραφισμένα σε κομμάτια από ύφασμα και απλωμένα σε ένα σκοινί για να πετάξουν ελπιδοφόρα στον ουρανό, δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης, που συνεργάζονται εδώ και λίγο καιρό στο πλαίσιο του προγράμματος «κατά της κρίσης» που δημιουργήθηκε στο σχολείο τους σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους. Στόχος της ομάδας είναι να μεταφέρει στον κόσμο το μήνυμα ότι, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να περνούν η χώρα και οι άνθρωποι, κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει τη δύναμη να ονειρεύονται…

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν αυτή την ιδέα πράξη και εικαστικό δρώμενο που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στην γενικότερη εκδήλωση που διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της πανελλήνιας καμπάνιας «Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου».

Η καμπάνια υλοποιήθηκε σε 25 σχολεία από όλη την περιφέρεια, με τη συμμετοχή τριακοσίων και πλέον μαθητών γυμνασίων και λυκείων που, ανταποκρινόμενοι στην πανελλήνια πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σκαρφίστηκαν τρόπους για να προβάλλουν δημιουργικά κάθε περιοχή, ώστε να αποτελέσει προορισμό εκδρομών και τουριστικών εξορμήσεων για τα σχολεία της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού.

«Η ομάδα των μαθητών που συμμετείχε στο «αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου» προέρχεται από το πρόγραμμα κατά της κρίσης που δημιουργήσαμε. Κάποια παιδιά φωτογράφησαν τα μπαλκόνια και τα στενά σοκάκια της πόλης όπου ζούμε και κάποια άλλα ζωγράφισαν τα όνειρά τους πάνω σε ρούχα. Στη συνέχεια απλώσαμε τα ρούχα σε ένα σκοινί, σε μια ιδιότυπη μπουγάδα, ανάμεσα στα γκρίζα μπαλκόνια, για να δείξουμε ότι οι άνθρωποι αξίζει να ονειρεύονται και να προσβλέπουν σε κάτι πιο ελπιδοφόρο. Αυτό το χάπενινγκ θα επαναληφθεί και στην εκδήλωση της Παρασκευής» εξηγεί στο ΑΜΠΕ η εκπαιδευτικός, συντονίστρια του προγράμματος Σοφία Καλαμάρα.

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφερθεί στον πίνακα των ονείρων της πόλης όπου σε περασμένη εκδήλωση προ ημερών, κάτοικοι της Κοζάνης, μικροί και μεγάλοι ανάρτησαν τα όνειρά τους για το μέλλον, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μαθητών. «Δεν χρειάζονται λεφτά για να ονειρευτείς», «ονειρεύομαι έναν κόσμο χωρίς χρέη», «τα καλύτερα φάρμακα είναι η αγάπη, το όνειρο και η ευχή – έχουν και ωραία γεύση», «όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω αστρονόμος», «θα ήθελα να γίνω για λίγο πρωθυπουργός» είναι μερικά από τα όνειρα μικρών και μεγάλων που καταγράφηκαν στον πίνακα.

Όλα αυτά, άλλωστε, θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται το επόμενο χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν σύντομα ένα μεγάλο «ηλεκτρονικό όνειρο», όπου θα καταγραφούν και θα διατηρηθούν οι ευχές όσων θελήσουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό. Επιδίωξη του «ηλεκτρονικού ονείρου» είναι να φέρει την αισιοδοξία και τη δύναμη της θέλησης στους κατοίκους μιας περιοχής που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Όχι πολύ μακρύτερα, στο γυμνάσιο Κορησού της Καστοριάς οι μαθητές και οι μαθήτριες που «αγαπούν και προβάλλουν τον τόπο τους», με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Ντίνας Μυλωνά, έφτιαξαν μια διαδραστική αφίσα, μια ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσα από την οποία, μπορεί οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου να επισκεφθεί με λίγα «κλικ» του ποντικού του, όλα τα χωριά της περιοχής. Εκεί θα βρει, ανάμεσα στα άλλα, το παλιό πέτρινο γεφύρι της Λιθιάς, το μνημείο του πρώτου αεροπόρου πεσόντα στον πόλεμο του ’40, φωτογραφίες, αξιοθέατα, βίντεο και πληροφορίες από την ευρύτερη περιοχή.

Το υλικό αυτό, μαζί με εκείνο που έχουν συγκεντρώσει και οι μαθητές των υπολοίπων σχολείων της Δυτικής Μακεδονίας, δεν αποτελεί, άλλωστε, μόνο το αποτέλεσμα μιας απλής εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Έλενα Ζυγούρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε επαγγελματία, να αναρτηθεί στις ιστοσελίδες οποιασδήποτε μορφής επαγγελματικής δραστηριότητας και να αποτελέσει το προσκλητήριο προς τον δυνητικό επισκέπτη του τόπου.

Παράλληλα, όπως τονίζει και ο διευθυντής του 6ου γυμνασίου Κοζάνης, Γιώργος Γκατζιούρας, μαθητές και μαθήτριες μπορούν να προβάλλουν τουριστικά τον τόπο τους, και ήδη το κάνουν, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν, για να επικοινωνήσουν με φίλους τους εντός και εκτός Ελλάδας. Σε αυτό το μήκος κύματος, αγόρια και κορίτσια του Γυμνασίου Κορησού, μέσω του προγράμματος e-twinning στο οποίο συμμετέχουν, για την ηλεκτρονική αδελφοποίηση σχολείων σε όλο τον κόσμο, επικοινωνούν με συνομηλίκους τους από γυμνάσιο της Φινλανδίας.

Και επειδή τα όνειρα των νέων παιδιών και των εκπαιδευτικών με όρεξη δεν τελειώνουν ποτέ, το Γυμνάσιο Κορησού επιφυλάσσεται για πολλές ακόμη πρωτότυπες ιδέες και συνεργασίες για το προσεχές μέλλον…