Ακατάλληλο για πόση και οικιακή χρήση (επεξεργασία και παρασκευή τροφίμων, πλύση οικιακών συσκευών κλπ) βρέθηκε το νερό έξι ιδιωτικών γεωτρήσεων, από τις δώδεκα που υδροδοτούν εκτός σχεδίου περιοχές, στους Δήμους Καλλικράτειας, Μουδανίων και Τρίγλιας, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από αυθαίρετες κατοικίες.
Αυτό προκύπτει από τους ελέγχους που διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να αδειοδοτήσει ή όχι τις ιδιωτικές γεωτρήσεις για συγκεκριμένες χρήσεις νερού.
Παράλληλα, δύο περιπτώσεις βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου του φακέλου τους από την Περιφέρεια, για τρεις δεν υποβλήθηκε φάκελος αδειοδότησης, ενώ μόνο σε μία από τις 12 χορηγήθηκε άδεια χρήσης νερού για τη λειτουργία υδρευτικής γεώτρησης, στο Δήμο Καλλικράτειας.
Τα στοιχεία αυτά έχει κοινοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), ύστερα από ερωτήματα που δέχτηκε το τελευταίο από καταναλωτές για την καταλληλότητα του νερού, που διατίθεται από ιδιωτικές εταιρίες παροχής νερού.
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας, το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια, καθώς χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα έχουν δημιουργηθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής, χωρίς τις απαραίτητες άδειες και με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης.
Από την πλευρά τους, οι Δήμοι της περιοχής παρέχουν τις υποδομές αυτές στις εντός σχεδίου περιοχές και στα νόμιμα κτίσματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, είναι δυσβάστακτο το κόστος για τη δημιουργία νέων δικτύων ύδρευσης στις περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί οι αυθαίρετες κατοικίες. Για το λόγο αυτό, την υδροδότηση έχουν αναλάβει ιδιώτες, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν πάντα να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την καταλληλότητα του νερού, όπως συμβαίνει με τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης.