Στην τελική φάση βρίσκονται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται στο γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.

Ο υπουργός δεν μπόρεσε να παραστεί σε ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης αλλά στο μήνυμά του που διαβάστηκε στην εκδήλωση αποσαφηνίζεται ότι στις 19 Μαρτίου 2012, ολοκληρώνεται η παραλαβή των συμμετοχών στο διαγωνισμό για την Βαλκανική Πλατεία (Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη – Δήμος Νεάπολης/Συκεών) και η 1η Συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής έχει ορισθεί για τις 26 Μαρτίου 2012.

Παράλληλα, στις 6 Απριλίου 2012 ολοκληρώνεται η παραλαβή των συμμετοχών στο διαγωνισμό για το ριζικό ανασχεδιασμό του Ιστορικού Άξονα της οδού Αγίας Σοφίας σε όλο το μήκος του, από το Πειραματικό Σχολείο του Δημήτρη Πικιώνη μέχρι τη θάλασσα ενώ η 1η Συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής έχει ορισθεί για τις 11 Απριλίου 2012.

Σημειώνεται ότι η σημερινή ημερίδα διοργανώθηκε για την προβολή των 5 διεθνών διαγωνισμών με αντικείμενο τον ανασχεδιασμό της παράκτιας ζώνης του κόλπου της Θεσσαλονίκης. Οι περιοχές των διαγωνισμών αφορούν στο συνολικό ανάπτυγμα της ακτογραμμής του κόλπου, από τη Ν. Αγαθούπολη και το Δέλτα του Αξιού δυτικά, ως το Αγγελοχώρι ανατολικά, με εξαίρεση το ήδη διαμορφωμένο τμήμα του θαλασσίου μετώπου.

«Είναι η πρώτη φορά», υπογραμμίζεται στο μήνυμα του κ. Σηφουνάκη, «που μέσω του Προγράμματος των 5 αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, η αρχιτεκτονική ανάγνωση του συνολικού αναπτύγματος των 60 χιλιομέτρων του Θερμαϊκού θα επιχειρηθεί ως υποστήριξη της ίδιας της ταυτότητας της πόλης. Ο ανασχεδιασμός – η σχεδιαστική διαχείριση – της ακτογραμμής, αποσκοπεί -για πρώτη φορά -στην αποκατάσταση της συνέχειας του θαλάσσιου τοπίου της Θεσσαλονίκης».

Οι διαγωνισμοί είναι ανοικτοί και σε διεθνείς συμμετοχές και ο πρώτος από τους πέντε διαγωνισμούς που θα αφορά στα Δέλτα των ποταμών, θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου 2012. Οι επόμενοι διαγωνισμοί θα προκηρύσσονται σταδιακά ώστε να προσφέρεται, στους Έλληνες μελετητές, η ευχέρεια να συμμετάσχουν σε περισσότερους από έναν διαγωνισμούς. Η κρίση του τελευταίου διαγωνισμού θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Δεκεμβρίου 2012.