Οι Έλληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι καταναλωτές στην ΕΕ, με Πορτογάλους, Ούγγρους, Κύπριους και Βούλγαρους να ακολουθούν, όπως προκύπτει από την έρευνα συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο.
Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ότι 7 στους 10 φοβούνται επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, 8 στους 10 δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, μόλις 3 στους 100 μπορούν να κάνουν σημαντικές αγορές, 2 στους 10 τρώνε τις αποταμιεύσεις τους και πάνω από 5 στους 10 δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα.
Αναλυτικότερα:
Οι προβλέψεις των ελλήνων καταναλωτών τον Φεβρουάριο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρούν, μετά από ένα τρίμηνο ελαφράς ανόδου, με το σχετικό δείκτη, πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου. Το 71% των καταναλωτών (από 64%) κρίνει ότι στο επόμενο διάστημα η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί αισθητά, ενώ πλέον κανένα νοικοκυριό δεν αναμένει βελτίωση. Από την άλλη πλευρά, οι σχετικοί δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης βελτιώνονται ήπια.
Παράλληλα οι δυσμενείς προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο καταγράφουν νέα επιδείνωση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου Οκτωβρίου. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση διευρύνεται στο 91% (από 87%), ενώ και εδώ, κανένας πολίτης δεν αναμένει μικρή ή μεγάλη βελτίωση. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται ανοδικά.
Τον Φεβρουάριο σημειώνεται έντονη πτώση στην πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, μετά από ένα δίμηνο ήπιας ανόδου, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε νέα, ιστορικά χαμηλά επίπεδα.Το 1/10 των καταναλωτών θεωρεί και πάλι πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 79% (από 73%) δεν τη θεωρεί καθόλου πιθανή.
Και ο δείκτης πρόβλεψης των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, επιδεινώνεται με το 86% των πολιτών (από 82%) προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί αισθητά, ενώ το 2% κρίνει ότι θα σημειώσει ελαφρά ή αισθητή μείωση (από 1%).
Επίσης υποχωρεί και η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες με μόλις το 3% των Ελλήνων καταναλωτών (από 11%) να προβλέπει ότι θα προβεί σε λίγο ή πολύ περισσότερες δαπάνες, με το 83% (από 76%) να δηλώνει το αντίθετο.
Μάλιστα μετά από ένα τετράμηνο συνεχούς, αλλά ήπιας αποκλιμάκωσης στις πληθωριστικές προβλέψεις των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες, τον Φεβρουάριο ο σχετικός δείκτης αλλάζει τάση και κινείται ελαφρώς ανοδικά, με το 52% των καταναλωτών να προβλέπει αύξηση τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό παραμένει, ενώ όσοι αναμένουν αύξηση τιμών με βραδύτερο ρυθμό ανέρχονται στο 11% (από 8%) του συνόλου (από 20%).
Σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Φεβρουάριο, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που κρίνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του περιορίζεται στο 9% (από 12%), ενώ το ποσοστό που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» μειώνεται και αυτό ελαφρά στο 52% (από 54% τον Ιανουάριο και 58% τον Δεκέμβριο). Το 1/5 των νοικοκυριών δηλώνει ότι αντλεί από τις αποταμιεύσεις του, ενώ τέλος, αυξάνονται στο 18% (από 15%) όσοι αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί.