Οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και θέλουν να εισαχθούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ορισμένο αριθμό θέσεων, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, καλούνται από το υπουργείο Παιδείας να απευθυνθούν σε μία από τις ειδικές επταμελείς Επιτροπές.
Οι επιτροπές έχουν συσταθεί, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, σε μια σειρά δημόσια ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου οι υποψήφιοι να αποκτήσουν το πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησής τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, υποψήφιοι μπορεί να είναι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικών (ΕΠΑΛ), κάτοχοι τίτλου απόλυσης λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της ημεδαπής ή Έλληνες κάτοχοι τίτλου απόλυσης ξένου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της αλλοδαπής.
Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν, από τις 28 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 16 Μαρτίου 2012, στις επταμελείς Επιτροπές τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Την αντίστοιχη αίτηση
Ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα διευθυντού είτε κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα
φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
Τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να υποβληθούν από τον ίδιο τον υποψήφιο ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Επίσης, μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά. Το εμπρόθεσμο της αίτησης στην περίπτωση αυτή, κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις των παθήσεων που απαιτούν διαπίστωση συγκεκριμένου ποσοστού αναπηρίας (π.χ. υποψήφιοι με μειωμένη οπτική οξύτητα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%, υποψήφιοι με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%), οι υποψήφιοι συνυποβάλλουν τη σχετική γνωμάτευση από ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας τους. Όσοι είναι κάτοχοι σχετικής γνωμάτευσης από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή και είναι σε ισχύ, θα χρησιμοποιήσουν τη γνωμάτευση αυτή.
Τα νοσοκομεία όπου μπορούν να απευθυνθούν οι υποψήφιοι είναι:
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»
Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ»
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Για διευκόλυνση και αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας τόσο του ιδίου του υποψηφίου όσο και των Επιτροπών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθύνονται σε ένα και μόνο νοσοκομείο για την διαπίστωση και έκδοση των πιστοποιητικών.
Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης από τις ειδικές επταμελείς Επιτροπές των προαναφερομένων νοσοκομείων, το οποίο αναγράφει επακριβώς και ολογράφως την πάθηση του υποψηφίου, δεν χρειάζεται να προσέλθουν εκ νέου στις εν λόγω επιτροπές, αλλά θα χρησιμοποιήσουν το πιστοποιητικό που ήδη κατέχουν.
Μετά την απόκτηση του πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση – μηχανογραφικό δελτίο προτιμήσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιλογή εισαγωγής σε σχολές ή τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ειδική κατηγορία των ατόμων με σοβαρές παθήσεις.