Αν ο άγιος του έρωτα Βαλεντίνος, που γιορτάζει σήμερα, είναι ξενόφερτος, η Κρήτη διεκδικεί να γίνει πατρίδα του δικού μας ερωτικού αγίου, του Υάκινθου, του οποίου το όποιο μάρκετινγκ (αν έχει) αποφεύγει τις καρδούλες, τα γλυκά και τα ανθοπωλεία και προτείνει περισσότερο… περπάτημα.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, εμπνευστής και πρωτεργάτης της αναβίωσης της γιορτής των Υακινθείων, αφιερωμένων στον Άγιο Υάκινθο, στα Ανώγεια της Κρήτης προτείνει: «Η απάντησή μας σε όλο αυτό το εμπορευματοποιημένο πράγμα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου είναι ο δικός μας άγιος του έρωτα, ο Υάκινθος. Εμείς αντί να στείλουμε λουλούδια, προτείνουμε να πάρουν όλοι το κορίτσι τους από το χέρι, να βγουν έξω στη φύση και να κόψουν λουλούδια κατευθείαν από την… πηγή». Ούτε συζήτηση, ποιο είναι το καλύτερο από τα δύο.
Ο Υάκινθος ήταν ο πανέμορφος ερωμένος του θεού Απόλλωνα και του θεού Ζέφυρου και οι δύο θεοί συναγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοιά του. Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στον Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και τον χτύπησε. Από το αίμα του ο Απόλλωνας έπλασε το λουλούδι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στην ορθόδοξη παράδοση ο Υάκινθος είναι «παιδί» καθολικών ηθών. Ήταν ένας 20χρονος νέος που μαρτύρησε για την πίστη του στις 3 Ιουλίου 98 επί αυτοκράτορα Τραϊανού. Ο Άγιος Υάκινθος, «μορφή σεμνή, δίχως τη γνώση μιας μακρόβιας εμπειρίας, αλλά φλεγόμενος από τη φωτιά του ανίκητου, αποφάσισε να πεθάνει όρθιος, χωρίς δισταγμό» αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Υακινθείων και φαίνεται πως ο «δικός» μας άγιος του έρωτα ήταν τόσο νέος που ούτε καν θα είχε προλάβει να τον γνωρίσει.
Ο Λουδοβίκος λέει: «Είναι εκείνος που πεθαίνει για τα αισθήματά του. Για εκείνο που πιστεύει» και προσθέτει: «Άλλωστε η δική μας γιορτή (τα Υακίνθεια) είναι αφιερωμένη σε όσους πονούν για μια αγάπη που είχαν και έχασαν. Ή για εκείνους που τη ψάχνουν ακόμα. Γιατί ο ερωτευμένος δεν έχει ανάγκη από γιορτές και πανηγύρια, δωράκια και λουλούδια. Ο έρωτας είναι από μόνος του γιορτή, η ίδια η άνοιξη».
Σε σχήμα κρητικού μιτάτου ο Άγιος Υάκινθος είναι πέτρινος και κυκλικός (τον σχεδίασε και τον έφτιαξε ο αρχιτέκτονας Σταύρος Βιδάλης). Γρήγορα έγινε το σύμβολο της περιοχής αλλά και της γιορτής των Υακινθείων που γεννήθηκαν το 1998 με αφιέρωμα στο «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκη. Με πρωτεργάτη τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και μια ομάδα ανθρώπων από την περιοχή που συνέστησαν πολιτιστικό σύλλογο, τα Υακίνθεια καθιερώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ως ένα από τα πιο σοωαρά καλοκαιρινά φεστιβάλ της περιφέρειας, όπου με επίκεντρο τη μουσική αναβιώνει και η παράσοδη της ευρύτερης περιοχής.