Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το άρθρο 42 που προβλέπει ότι οι δεν θα μπορούν να εργαστούν μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών εργασίας.

Οι αρχαιολόγοι θα συγκεντρωθούν στις 12 αύριο το μεσημέρι στη Βουλή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το άρθρο 42 αποτελεί έναν «παράλογο αποκλεισμό από το δικαίωμα στην εργασία» αφού μετά τα πέντε χρόνια εργασίας δεν θα μπορούν ούτε να κάνουν αίτηση στις θέσεις που θα προκηρυχθούν.

Εκτός από αυτό τον αποκλεισμό, στο πολυνομοσχέδιο για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» προβλέπεται ότι οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στις σωστικές ανασκαφές στα μεγάλα ιδιωτικά έργα δεν θα επιλέγονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά από τους ιδιώτες κατασκευαστές.

«Εξαθλιώνονται οι ζωές μας, ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και καθιερώνονται μισθοί πείνας για τους εργαζομένους. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, όπως του Σ.ΕΚ.Α., τις οποίες προσπαθούν να καταργήσουν, προβλέποντας την άμεση λήξη τους και απαγορεύοντας τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Θύμα της γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης είναι και ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι αρχαιολόγοι αντιδρούν επίσης στην περικοπή σε μισθούς, συντάξεις, δώρα, αλλά και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.