Την ώρα, που η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά από τα νοικοκυριά αυξήσεις στα τιμολόγιά της για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της…
Την ώρα, που στο οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις για το μέλλον και την οικονομική στήριξη της επιχείρησης…
…έρχονται στο φως καθημερινά ολοένα και περισσότερα στοιχεία για το σκάνδαλο του Αλιβερίου, που έχει στοιχίσει στην επιχείρηση εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και της κοστίζει καθημερινά ακόμα περισσότερα.
Πριν από λίγες μέρες, αποκαλύψαμε ότι το έργο ήδη έχει κοστίσει στη ΔΕΗ επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας των τόκων και των απαιτήσεων του εργολάβου, ενώ έχει μπλοκάρει συνολικά περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ της ΔΕΗ, δημιουργώντας αντίστοιχη τρύπα στην -ανύπαρκτη πια – ρευστότητά της.
Τώρα, αποκαλύπτεται ακόμα μία παράμετρος, η οποία προκαλεί αίσθηση για την επιχείρηση, που χρηματοδοτείται στην ουσία από τον Έλληνα φορολογούμενο. Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Ανάμεσα στα πολλά εκατομμύρια ευρώ, που πλήρωσε επιπλέον η ΔΕΗ για το έργο, υπάρχει και το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή παρατάθηκε ο χρόνος εγγύησης του εξοπλισμού μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Η αρχική περίοδος εγγύησης έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Με τα σημερινά δεδομένα (αν δεν υπάρξουν δηλαδή και νέες καθυστερήσεις), ο αγωγός φυσικού αερίου που θα τροφοδοτήσει την μονάδα για να μπορεί να ξεκινήσει έστω και η δοκιμαστική λειτουργία της, δεν πρόκειται να είναι έτοιμος πριν το φθινόπωρο του 2012. Δηλαδή, μετά τη λήξη και της νέας εγγύησης. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι είτε η ΔΕΗ θα κληθεί να παραλάβει ένα έργο, το οποίο της έχει κοστίσει μέχρι σήμερα περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση, είτε θα αναγκαστεί να πληρώσει εκ νέου και άλλα εκατομμύρια ευρώ στον εργολάβο, ώστε να παραταθεί η εγγύηση. Το ποσό δε που θα στοιχίσει η παράταση αυτή, κάθε άλλο παρά αμελητέο μπορεί να χαρακτηριστεί. Δείτε γιατί:
Αν λάβουμε υπόψη ότι ο κάθε μήνας παράτασης στοιχίζει 900.000 ευρώ (τόσα έχει ήδη δεχτεί να πληρώνει η ΔΕΗ) και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 με 16 μήνες παράτασης, είναι προφανές ότι μιλάμε για άλλο ένα πρόσθετο κονδύλι της τάξης των 14 με 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Το γεγονός δε ότι το Δημόσιο κατέχει το 51% της ΔΕΗ, σημαίνει ότι όλα αυτά τα επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος, και έρχονται να προστεθούν στο βάρος, που ήδη κουβαλάει στις πλάτες του.
Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να επιληφθούν άμεσα του θέματος. Προτού είναι αργά…