Οι εργασίες ανάπλασης του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ, όπου κατασκευάζεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκίνησαν και το κοινό, από τον Ιανουάριο του 2014, θα μπορεί να εξερευνήσει τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που θα στεγάζονται εφεξής στο μινιμαλιστικό κτίριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
Η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άννα Καφέτση, είχε όλους τους λόγους σήμερα να είναι ικανοποιημένη, μετά την αναμονή και τις περιπέτειες την τελευταία πενταετία για την ολοκλήρωση του ΕΜΣΤ.
Το έργο ανάπλασης του ΦΙΞ έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΤ στο ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
Οι χώροι του εκτείνονται σε περίπου 20.000 τμ. και υψώνεται σε τέσσερις ορόφους.
Στο υπόγειο και ισόγειο θα εκτίθενται οι περιοδικές εκθέσεις. Στον 1ο όροφο θα στεγάζεται η διοίκηση και τα ψηφιακά έργα , στον 2ο και 3ο οι μόνιμες συλλογές, ενώ στον 4ο όροφο, θα εκτίθενται μεγάλης κλίμακας έργα από τις συλλογές του ΕΜΣΤ (Καμπακώφ, Μόνα Χαρτούμ , Κουνέλης κ.ά). Τέλος στο δώμα του κτιρίου θα στεγάζεται η γλυπτοθήκη του Μουσείου και το εστιατόριο.
Το κτίριο έχει δύο εισόδους. Την διατηρητέα από την λεωφόρο Συγγρού και από την Καλλιρόης, η οποία θα είναι η κύρια είσοδος και θα κυριαρχεί το στοιχείο της ακατέργαστης πέτρας και η υδάτινη επιφάνεια, η οποία συμβολίζει τον Ιλισσό, που περνά από κάτω.
Νωρίτερα σήμερα, επισκέφτηκαν το κτίριο και ενημερώθηκαν για τις εργασίες που προχωρούν, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, και η Άννα Καφέτση. Ο υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα έργο για το οποίο έχουν δουλέψει πάρα πολύ άνθρωποι, και όπως όλοι γνωρίζετε, διεκόπη αρκετές φορές για διάφορους λόγους, αλλά με την άγρυπνη δουλειά της κ. Καφέτση και του κ. Αλιβιζάτου, αλλά και των ανθρώπων του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο ξεκίνησε και πάλι και προχωρά σε γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην πόλη. Τα έργα που το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ είναι έργα – παρεμβάσεις στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας. Είναι έργα αναβάθμισης και δίνουν την ευκαιρία στον πολίτη να δει τη γειτονιά του και την πόλη του διαφορετικά, αλλά κάνουν την Αθήνα και έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό».
Η διευθύντρια του Μουσείου Άννα Καφέτση, τόνισε ότι «φαντάζει ουτοπικό αλλά είναι αληθινό ότι μέσα στην περίοδο κρίσης που περνάμε, ξεκίνησε και πάλι η κατασκευή του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης».
«Είναι ένα σημάδι ζωής» συνέχισε η κ. Καφέτση «και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και μεγάλη ανακούφιση μετά 12 χρόνια από τότε που σχεδόν κάναμε “κατάληψη” του χώρου του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ για να μπορέσει να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα μουσείο που έλειπε δεκαετίες από την Αθήνα. Θα είναι ένα μινιμαλιστικό κτίριο, απλό και φιλικό, και είναι πραγματικά αγαθή τύχη το ότι γειτνιάζει με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και τους αρχαιολογικούς χώρους, είναι μόλις δύο βήματα, επιτρέποντας συνέργειες και συνεργασίες που γεφυρώνουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τον σύγχρονο πολιτισμό με την κλασική αρχαιότητα και την όλη ιστορική μας διαχρονία.
Πιστεύω βαθιά ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου στο τέλος του 2013 θα αλλάξει ριζικά το πολιτιστικό τοπίο στην Αθήνα, το ΕΜΣΤ στη νέα του στέγη θα παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη του σύγχρονου πολιτιστικού πόλου που τόσο χρειαζόμαστε στη χώρα μας».