Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, σε παγκόσμια κλίμακα, για λόγους επιβίωσης ή βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν είτε προς εύρωστες οικονομικά χώρες είτε εντός της χώρας τους. Οι οικονομίες των διαφόρων χωρών υποδοχής των μετακινούμενων πληθυσμών υποβάλλονται σε διαρθρωτικές αλλαγές, οπότε δημιουργούνται σύνθετες προκλήσεις κάνοντας επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Εφέτος, η 16η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής σε όλο τον κόσμο, έχει ως θέμα: «Αλλάζουμε το μέλλον για τη μετανάστευση πληθυσμών επενδύοντας στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη».
Δεδομένου ότι η οικονομική επιβίωση των ασθενέστερων οικονομικά πληθυσμών παγκοσμίως βασίζεται στη γεωργία και σε άλλες αγροτικές δραστηριότητες, κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση του ρυθμού μετανάστευσης εντός και εκτός των κρατών αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα συμβάλλουν στην παραμονή των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές, ιδίως των νεότερων ηλικιακών ομάδων, δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.
Όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου (ΕΦΕΤ) σε σχετική ανακοίνωση, η αγροτική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επισιτιστική ασφάλεια, πιο ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης, καλύτερη πρόσβαση στις δομές προστασίας του κράτους και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια των πληθυσμών που προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες, αλλά παράλληλα είναι αρωγός στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την πολιτεία για τη διαμόρφωση πολιτικών υποστήριξης κυρίως των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων της περιφέρειας που έχει κυρίως επηρεαστεί από τις αθρόες μεταναστευτικές ροές. Η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αποτελεί βασικό παράγοντα εξασφάλισης ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων και παράλληλα μπορεί να αξιοποιήσει παραγωγικά το μεταναστευτικό δυναμικό με απώτερο στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνολικού πληθυσμού που διαβεί στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και με γνώμονα τη διατήρηση της καλής υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών, υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό στόχο της Βιομηχανίας Τροφίμων αποτελεί η σωστή ενημέρωση και η ενθάρρυνση των καταναλωτών να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, με μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και περισσότερη φυσική δραστηριότητα.
Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών επενδύει όλο και περισσότερο στην καινοτομία και παράγει εξαιρετικά ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, αναδεικνύοντας τις μεσογειακές διατροφικές συνήθειες για την ευεξία και την ευζωία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης σημειώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: «Ο ΣΕΒΤ επενδύει συνεχώς στη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για τις ισορροπημένες κι υγιεινές διαιτητικές συνήθειες. Με έμφαση στις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε τα ιδιαίτερα ποιοτικά, ασφαλή κι ανταγωνιστικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα να συνεχίσουν να κερδίζουν τις καρδιές των Ελλήνων και να ξεχωρίσουν παράλληλα στις αγορές του εξωτερικού, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση».