Στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί στις 5 Δεκεμβρίου η προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Κω εναντίον της απόφασης της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου «περί περιορισμού της κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων».
Όπως υποστηρίζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών που υφίστανται τις επιπτώσεις από την παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών σε αυτά σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι η απόφαση υποχρεωτικής παραμονής προσφύγων και μεταναστών μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου δεν νομιμοποιείται από τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία προχώρησε στην επιβολή της με διοικητική πράξη ως απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου στις 31 Μαΐου 2017. Έτσι οι δικηγορικοί σύλλογοι προχώρησαν σε αίτηση ακύρωσης της 10464/2017 απόφασης, αίτηση που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ.
Η απόφαση της διευθύντριας Ασύλου προβλέπει «στα δελτία αιτούντων διεθνή προστασία, τα οποία χορηγούνται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου και αφορούν αιτούντες οι οποίοι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια μετά τις 20 Μαρτίου 2016 επιβάλλεται περιορισμός κυκλοφορίας στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα».
Λόγοι εναντίωσης
«Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.
Επειδή φρονούμε ότι το όργανο που εξέδωσε την απόφαση ήταν αναρμόδιο (μόνο ο υπουργός θα μπορούσε να αποφασίσει επ’ αυτού), ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική κι άνευ αιτιολογίας, αφού περιορίζει την προσωπική ελευθερία, η δε υποχρέωση παραμονής των προσφύγων – μεταναστών αποκλειστικά στα προαναφερόμενα νησιά αποτελεί προϊόν αυθαίρετης ερμηνείας, η οποία όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι αντίθετη τόσο με το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών στην Ελλάδα μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους», αναφέρει για την προσφυγή σε δήλωση του στη Χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Γ. Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.