Με μερικές απλές και χαμηλού κόστους πρακτικές μπορούμε να μειώσουμε τον μέσο όρο κατανάλωσης νερού .

Οι καταναλωτές μπορούν να προχωρήσουν στις παρακάτω κινήσεις:
 
-Δεν πρέπει να αμελούμε τις διαρροές ή μικροβλάβες στα υδραυλικά μας. Για παράδειγμα, μια βρύση που στάζει μπορεί να μας κοστίσει μέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση μηνιαίως ή 2.400 ετησίως.

-Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε βρύσες αλλά και καζανάκια με μικρότερη κατανάλωση και περιορισμό ροής. Η ροή για τις βρύσες της κουζίνας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από τις βρύσες του μπάνιου, δηλαδή 6-8 λίτρα ανά λεπτό και 5-7 λίτρα ανά λεπτό αντίστοιχα.

Στο εμπόριο υπάρχουν συστήματα που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό και δίνουν την εντύπωση μιας πιο δυνατής ροής του νερού. Συνδυάζοντάς τα με συστήματα περιορισμού της ροής, μπορείτε να εξοικονομήσετε νερό χωρίς να αλλάξετε κάτι ουσιαστικό στο τρόπο χρήσης.

-Οι διακόπτες παροχής νερού που λειτουργούν με φωτοκύτταρα είναι επίσης χρήσιμοι, ειδικά για μεγάλους χώρους όπου συνήθως γίνεται μεγάλη σπατάλη. Σίγουρα έχετε δει διακόπτες με φωτοκύτταρα σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, κλπ.

-Και βέβαια, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων με πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες.

-Όσον αφορά τώρα όσους έχουν εξοχικά ή μεγαλύτερα σπίτια, μπορούν να εγκαταστήσουν στον εξωτερικό χώρο ακόμη και συστήματα καθαρισμού του νερού. Απαιτείται ένας χώρος λίγων τετραγωνικών, διακοσμημένος με κατάλληλα φυτά τα οποία με τις ιδιότητές τους συμβάλλουν στον καθαρισμό του νερού, μαζί με κατάλληλα φυσικά φίλτρα.

-Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης νερού για όσους διαμένουν σε μονοκατοικίες με περιβάλλοντα χώρο είναι οι εγκαταστάσεις συλλογής βρόχινου νερού, μοντέρνες δηλαδή υπόγειες στέρνες που μαζεύουν νερό. Όσο για την επιφάνειά τους μπορεί να φυτευτεί με βλάστηση όπως ένας πραγματικός κήπος.