Η κινητοποίηση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, αλλά και η διαχείριση του ζητήματος με τα επικίνδυνα εμφυτεύματα σιλικόνης, απασχόλησαν σήμερα το μεσημέρι την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Έξω από το κτίριο της οδού Αριστοτέλους, είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό διεκδικούν να τους καταβληθούν τα νυχτερινά και τα εκτός έδρας.
Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είχαν αναρτήσει πανό και απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Υγείας αλλά και την οδό Αριστοτέλους με αίτημα να συναντηθούν με κάποιον αρμόδιο που θα τους δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα τους καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται.
Μέσα στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε να διαχειριστεί ένα άλλο θέμα, αυτό που αφορά τα «επικίνδυνα» εμφυτεύματα σιλικόνης που είχαν εισαχθεί και στη χώρα μας από γαλλική εταιρεία. Παρουσία του προέδρου του ΕΟΦ Ι. Τούντα και εκπροσώπων άλλων αρμόδιων φορέων έγινε γνωστό, ότι συνολικά 80 τεμάχια από τα εμφυτεύματα αυτά (40 ζευγάρια) έχουν τοποθετηθεί σε γυναίκες στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Α. Μανδρέκας, τόνισε, ότι από τον Απρίλιο του 2010 είχαν ενημερωθεί οι γιατροί που είχαν προμηθευθεί τα επίμαχα εμφυτεύματα και είχαν ενημερώσει αρκετές από τις γυναίκες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε πλαστική προσθετική στήθους.
Όπως έγινε γνωστό από τον ΕΟΦ, συνολικά είχαν εισαχθεί στη χώρα μας 474 τεμάχια ενθεμάτων σιλικόνης από την επίμαχη γαλλική εταιρεία αλλά διατέθηκαν συνολικά στην αγορά 105 καθώς τον Απρίλιο του 2010 είχε διαταχθεί η απόσυρσή τους.
Τα ενθέματα σιλικόνης είχαν προμηθευθεί πέντε γιατροί, τέσσερις στην Αθήνα και ένας στην Θεσσαλονίκη καθώς και τέσσερις ασθενείς που τα είχαν αγοράσει με δική τους πρωτοβουλία, καθώς αυτό επιτρέπεται.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, όπως είπε ο κ. Μανδρέκας, τις τελευταίες μέρες σε συνεργασία με τον ΕΟΦ ενημερώθηκαν και οι υπόλοιπες γυναίκες οι οποίες φέρουν τα αμφιλεγόμενα ενθέματα σιλικόνης.
Οι γιατροί συνέστησαν στις γυναίκες, εφόσον δεν επιθυμούν να τα αφαιρέσουν, να υποβάλλονται κάθε εξάμηνο σε υπέρηχο και κάθε χρόνο σε μαγνητική τομογραφία.
Αν ωστόσο επιθυμούν να τα αφαιρέσουν, οι πλαστικοί χειρουργοί θα το κάνουν χωρίς αμοιβή, ενώ αναζητάται ήδη τρόπος από το υπουργείο Υγείας να αποζημιωθούν οι γυναίκες στις οποίες τοποθετήθηκαν ενθέματα μετά από αποκατάσταση για καρκίνο του μαστού και οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα επανορθωτική επέμβαση.