Η οικονομική κρίση οδηγεί αρκετούς Έλληνες στην επαρχία και στην αγροτική ενασχόληση. Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», με πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από τη Χίο, προβάλλει το φαινόμενο που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας, με αύξηση του αριθμού των πολιτών που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα λόγω της ανεργίας αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.
Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι λόγω της αυξανόμενης ανεργίας στο 18% από το 12% που ήταν πέρσι, ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, με τη δημιουργία 32.000 νέων θέσεων εργασίας μεταξύ 2008-10, ενώ όπως αναφέρει ο Πάνος Κανέλλης, πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι αιτήσεις για μαθήματα όπως τυροκομία και οινοποιία.
Στην ανταπόκριση καταγράφεται η «νέα πραγματικότητα» στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας και η τάση πολλών συμπατριωτών μας, κυρίως νέων, να δημιουργούν οι ίδιοι νέες επαγγελματικές ευκαιρίες με αγροτικές και κτηνοτροφικές εφαρμογές.
Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις ατόμων που με φαντασία και αγάπη δίνουν ελπίδα στη ζωή τους, αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία.
Για παράδειγμα, οι 31χρόνοι γεωπόνοι, Νίκος Γαβαλάς και Αλεξάνδρα Τρίχα, οι οποίοι έλαβαν την απόφαση να μετακομίσουν από την Αθήνα στη Χίο, λόγω προβλήματος εξεύρεσης εργασίας και υψηλού κόστους ζωής στην ελληνική πρωτεύουσα, την περασμένη χρονιά ξεκίνησαν μια νέα εργασία με εξαγωγή βρώσιμων σαλιγκαριών.
Όπως επισημαίνεται, ενώ η ελληνική οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην άβυσσο, το ζευγάρι αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα επιστροφής στην ύπαιθρο, κοιτάζοντας το πλούσιο αγροτικό παρελθόν των Ελλήνων ως οδηγό για το μέλλον.
Ο κ. Γαβαλάς και η κ. Τρίχα επέλεξαν να εγκατασταθούν στη Χίο, όπου δημιούργησαν το αγρόκτημά τους με χιλιάδες σαλιγκάρια, χρησιμοποιώντας 50.000 δολάρια από τις οικονομίες μιας ζωής των οικογενειών τους.
Μέσα από δηλώσεις και εκτιμήσεις υπογραμμίζεται ότι για τους νέους της χώρας μας η μόνη επιλογή σήμερα είναι η μετάβασή τους στην ελληνική ύπαιθρο ή η μετανάστευση προς άλλα κράτη για αναζήτηση δουλειάς.