Για τους λάτρεις των εκλεκτών κρασιών, τα επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας αποτελούν εξαιρετικές αφορμές για εξορμήσεις αυτή την εποχή. Αυτά που ακολουθούν προσφέρουν μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία, έχοντας δημιουργήσει ατμοσφαιρικούς ξενώνες ή ξενοδοχεία κοντά στις εγκαταστάσεις τους, για μια ξεχωριστή διαμονή σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον. Απολαύστε τα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους, συνδυάστε τα με γεύσεις από την τοπική κουζίνα, ακολουθήστε τη διαδρομή της ωρίμανσης μέσα στα κελάρια και ξεκουραστείτε στα δωμάτιά τους σε μια απόλυτα οινική απόδραση.
Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ. Σήμερα, το Κατώγι Αβέρωφ υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Ιωάννου, εγγονού του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του οινοτουρισμού. Οι αμπελώνες του είναι οι πιο ορεινοί αμπελώνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο από 950 ως 1050 μέτρα. Βρίσκονται σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές της Πίνδου, εκεί που οι εποχές του χρόνου ακολουθούν ένα δικό τους ρυθμό και τα κλήματα αργούν να ωριμάσουν. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες. Το οινοποιείο είναι ανοικτό στο κοινό προσφέροντας μια μοναδική «κατάδυση» στον κόσμου του κρασιού. Με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, τη συμβολή ποικίλων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, και ακολουθώντας μία πρωτότυπη ξενάγηση, το οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορία του οινοποιείου και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Πλάι στο οινοποιείο βρίσκεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία. Tα 15 δωμάτια με θέα το οινοποιείο και το μετσοβίτικο τοπίο, η διακόσμηση των οποίων είναι άμεσα επηρεασμένη από τα κρασιά του αμπελώνα, είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Χαλαρώστε στα ευρύχωρα δωμάτια, στο τζάκι, κάτω από την πέργολα ή στην αυλή συντροφιά με τα δέντρα και τα βότανα που ευδοκιμούν στην περιοχή. Δοκιμάστε τοπικές νοστιμιές στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και ταξιδέψτε σε μια πανδαισία γεύσεων με τη συνοδεία των εκλεκτών κρασιών του αμπελώνα. Πληροφορίες Μέτσοβο, τηλ. 26560 31490 & 26560 42505, katogiaveroff.gr, fb page: Katogi Averoff
Οινοποιείο Αργυρίου, Παρνασσός
Η αγάπη του Νίκου Αργυρίου για το καλό κρασί και η γνώση του για την αγροτική παραγωγή αναπόφευκτα δημιούργησαν τους πρώτους αμπελώνες το 1998, ενώ το οινοποιείο Αργυρίου δημιουργήθηκε το 2002, όποτε έγινε και η πρώτη οινοποίηση του λευκός και ερυθρός «Έρωχος». Το οινοποιείο βρίσκεται εντός του οικισμού της Πολυδρόσου, ενώ οι αμπελώνες Αργυρίου εκτείνονται σε 270 στρέμματα, στα οποία καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μαύρο Αραχώβης, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Ασπρούδι, Ασύρτικο, Ροδίτης και Chardonnay. Για τους επισκέπτες-φίλους του κρασιού, το 2009 δημιουργήθηκε μία πρότυπη οινοτουριστική μονάδα στην Πολύδροσο, η οποία λειτουργεί από τα μέλη της οικογένειας Αργυρίου και δίνει την δυνατότητα στους εκδρομείς αφενός να δοκιμάσουν την ποικιλία των κρασιών του κτήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (κελάρι), και αφετέρου να διαμείνουν στην Πολύδροσο απολαμβάνοντας την τοπική κουζίνα, όπως επίσης και τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή. Για τη διαμονή σας θα βρείτε έξι δωμάτια, τα οποία είναι ιδιαίτερα προσεγμένα. Τα τρία από αυτά βρίσκονται στο ισόγειο του αναπαλαιωμένου κτηρίου, όπου βρίσκεται και η αίθουσα υποδοχής και πρωινού. Στον όροφο του κτηρίου βρίσκονται τα υπόλοιπα τρία δωμάτια, τα οποία είναι δίκλινα με τζάκι και παρέχουν στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης με θέα τον Παρνασσό, την Οίτη και το Καλλίδρομο. Πληροφορίες Πολύδροσο Παρνασσού, τηλ. 22340 29616, www.argyriouwinery.gr, fb page: Argyriou Winery
Gentilini, Κεφαλονιά
Η ιστορία του πρώτου boutique οινοποιείου στην Ελλάδα ξεκινάει τη δεκαετία του 1970 -τότε που ο Σπύρος Κοσμετάτος φύτεψε τα πρώτα αμπέλια στις Μηνιές. Σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται και εξελίσσεται από τη Μαριάννα Κοσμετάτου, κόρη του ιδρυτή, και το σύζυγό της, Πέτρο Μαρκαντωνάτο, με συνεχείς πειραματισμούς και αφοσίωση στις τοπικές ποικιλίες -ειδικά τη Ρομπόλα. Το Gentilini Aspro, με άρωμα εσπεριδοειδών, μελιού και πεπονιού, το Gentilini Robola, με αρμονικά αρώματα κίτρου και grapefruit, και το βαθυκόκκινο Gentilini Syrah είναι κάποια από τα κρασιά που ξεχωρίζουν. Μέσα στα 80 στρέμματα του κτήματος με τις πανάρχαιες ελιές και τον κυπαρισσώνα, δύο κτίσματα τριών χώρων το καθένα προσφέρουν πλήρη άνεση και ηρεμία σε δώδεκα το πολύ φιλοξενούμενους. Είναι ένας τόπος μοναδικός γιά περισυλλογή, για διάβασμα, για ανάπαυση ή, λόγω της κεντρικής τοποθεσίας του, αφετηρία για πολλαπλές εξερευνήσεις στο μεγάλο αυτό νησί. Οι φιλοξενούμενοι έχουν ειδική πρόσβαση στο Οινοποιείο Gentilini για γευσιγνωσίες των φημισμένων κρασιών του. Το κτήμα Gentilini βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο και κοντά στο Αργοστόλι και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες του νησιού. Πληροφορίες Μηνιές, Αργοστόλι, τηλ. 26710 41618, www.gentilini.gr, fb page: Gentilini Winery & Vineyards
- Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com