Μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις με πολλές επιπτώσεις βρίσκονται οι περιοχές που επλήγησαν από το μαζούτ που επισκέφθηκε τη Σαλαμίνα και πολλές παραλίες της Αττικής από την Πειραϊκή μέχρι και τη Γλυφάδα.
Μάλιστα κομμάτια υπολειμμάτων μαζούτ έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Βούλα, στο Καβούρι, ακόμη και σε παραλίες της Σαρωνίδας.
Ήδη υπάρχει παρέμβαση του εισαγγελέα με δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και φαίνεται να έγιναν εκ νέου συλλήψεις για τη ρύπανση από το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως γιατί βυθίστηκε τόσο γρήγορα το πλοίο, μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ μετά από πέντε μέρες σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας αφαίρε αρμοδιότητες από το υπουργείο Ναυτιλίας και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων. Ζήτησε επίσης την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.
Ο Αλέξης Τσιπρας επίσης έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας καθώς και για την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.
Τέλος το κολύμπι
Να αποφευχθεί η κολύμβηση και η έκθεση σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα, συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωση του.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως κλιμάκιο του Κέντρου πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.
«Συνιστάται από το κλιμάκιο, σε πρώτο χρόνο, η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση», καταλήγει η σύντομη ανακοίνωση.
Με επείγουσα τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαγορεύει την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση, «απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:
- Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
- Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
- Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
- Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
- Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης
- Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας»
- Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου»
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης εκφράζει τη θλίψη και την ανησυχία της, ενώ διανύουμε ήδη την 5η ημέρα από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα και τη διαρροή που έπληξε βαρύτατα το Σαρωνικό, τα οικοσυστήματά του, τις ακτές κολύμβησης αλλά και τον τουρισμό.
Όπως τονίζει παρότι η υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Σαρωνικού φάνηκε να ανακάμπτει τις τελευταίες δεκαετίες, η πετρελαιοκηλίδα προκαλεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα.
Πέραν από τις συνέπειες στο ευαίσθητο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», εκφράζει την ανησυχία της και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Το πρόγραμμα βραβεύει ακτές κολύμβησης που διακρίνονται από καθαρά νερά, σωστή οργάνωση και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, συνδράμοντας στην αειφορική τουριστική ανάπτυξη. Είναι τραγική ειρωνεία ότι η εκδήλωση για την βράβευση ακτών και μαρινών με τη Γαλάζια Σημαία για το 2017 πραγματοποιήθηκε στην ακτή της Γλυφάδας, μία από τις παραλίες που επλήγησαν περισσότερο από τη θαλάσσια ρύπανση.
Σύμφωνα με την μέχρι τώρα κατάσταση, οι υπόλοιπες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές στην περιοχή δεν έχουν πληγεί, ενώ οι βραβευμένες μαρίνες εφάρμοσαν άμεσα τα μέτρα προστασίας (πλωτά φράγματα), όπως προβλέπουν άλλωστε και τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας, και απέφυγαν τη ρύπανση. «Αυτό όμως δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό, καθώς δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια αυτής της πετρελαιοκηλίδας, ενώ κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι κάτι ανάλογο δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον», τονίζεται.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), διεθνή συντονιστή του προγράμματος Γαλάζια Σημαία, για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την υπόθεση.
Ζητάει λεπτομερή ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενικό Σώμα) για την εξέλιξη της απορρύπανσης θάλασσας, ακτών και βυθού και τη σε βάθος εξέταση και παρακολούθηση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με την πλήρη στήριξη της Διοίκησης.