Παρατείνεται έως και την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Η προκήρυξη αφορά πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έληγε στις 25 Αυγούστου, αλλά με απόφαση του υπουργού Υγείας, δίνεται παράταση έως την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59.
Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης στον προκαθορισμένο διαδικτυακό τόπο tomy.moh.gov.gr.
Παρατείνεται επίσης, έως και την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία αποστολής-προσκόμισης της τελικής εξατομικευμένης φόρμας υποβολής αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης, με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά.
Επισημαίνεται ότι το εμπρόθεσμο της ταχυδρομικής αποστολής αυτών κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης. Αποστολές με σήμανση πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου 2017 δεν γίνονται αποδεκτές και οι αιτήσεις θεωρούνται μη υποβληθείσες σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η αντικειμενική δυσκολία ενημέρωσης και έγκαιρης υποβολής αιτήσεων λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ειδικά τις τελευταίες μέρες, επέβαλαν την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων που αφορά στην πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων τα οποία θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι «με τον πρόσφατο νόμο 4486/2017 για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ καλύπτεται ένα διαχρονικό έλλειμμα του ΕΣΥ: η υγειονομική φροντίδα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Αυτό το τεράστιο κενό που παρατηρείται σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα αστικά κέντρα, επιχειρούμε να το καλύψουμε με τις νέες αποκεντρωμένες δομές ΠΦΥ (ΤΟΜΥ)». Και εξήγησε ότι «η μεγάλη διαφορά του νόμου αυτού, σε σύγκριση με τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι ότι συνοδεύτηκε με συγκεκριμένο σχέδιο άμεσης υλοποίησής του με την προκήρυξη 2.900 θέσεων οικογενειακών γιατρών, άλλων επαγγελματιών υγείας και διοικητικού προσωπικού για τη στελέχωση και αποτελεσματική λειτουργία των ΤΟΜΥ».
«Η αντικειμενική δυσκολία ενημέρωσης και έγκαιρης υποβολής αιτήσεων λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ειδικά τις τελευταίες μέρες, επέβαλαν την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου», συμπλήρωσε.
«Ελπίζουμε», τόνισε, «ότι η τελική ανταπόκριση των υγειονομικών- και ιδιαίτερα των νέων γιατρών- στη νέα αυτή πρόσκληση για την ανάπτυξη και αναδιοργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα επιτρέψει τη γρήγορη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΟΜΥ και την αναβαθμισμένη, συνεχή και ολιστική φροντίδα των πολιτών με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό και τη διεπαγγελματική ομάδα υγείας με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας, την κοινοτική φροντίδα, τη σχολική υγιεινή κλπ».
«Πρόκειται», υπογράμμισε, «για μια πολύ κρίσιμη παρέμβαση για τη διασφάλιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, της τεκμηριωμένης ιατρικής πρακτικής, του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα και της βιωσιμότητας του ΕΣΥ.
Είναι όμως και μια πολύ σημαντική ευκαιρία αντιστροφής του επιστημονικού brain drain και της ιατρικής μετανάστευσης, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε νέους γιατρούς (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους) να εργαστούν με όρους επιστημονικής και μισθολογικής αξιοπρέπειας στις νέες δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για τις οποίες η Πολιτεία δεσμεύεται για τη βιώσιμη χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους και εγγυάται τη συνέχειά τους και μετά το τέλος του αρχικού 4ετούς προγράμματος»