Τελικά, το υπουργείο Πολιτισμού δεν θα αφήσει την Ακρόπολη, το Σούνιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης χωρίς το αυγουστιάτικο φεγγάρι.
Ύστερα από την άρνηση των αρχαιοφυλάκων της Αθήνας να συμμετέχουν στον πανελλήνιο θεσμό και να ανοίξουν χωρίς έξτρα πληρωμή τους παραπάνω χώρους για Έλληνες και τουρίστες το βράδυ της 24ης Αυγούστου, το ΥΠΠΟΤ ψάχνει να βρει κονδύλια να τους πληρώσει. Και θα βρει, υποστηρίζει.
Πολύ άσχημη εντύπωση και σχόλια προκάλεσε χθες η επίσημη στάση του σωματείου των αρχαιοφυλάκων, η άρνησή τους να δουλέψουν αν δεν πάρουν υπερωρίες. Το ότι για πρώτη φορά, μετά τόσα χρόνια, το φεγγαράκι θα ατένιζε μια άδεια Ακρόπολη φαινόταν μίζερο και άδικο. Και η εικόνα γινόταν πιο παράλογη αφού 90 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, την ίδια ώρα θα ήταν γεμάτοι κόσμο. Δηλαδή, κάποιοι άλλοι αρχαιοφύλακες είχαν δεχτεί να δουλέψουν εθελοντικά.
Δεν θα τους έλεγα δουλοπρεπείς, αναξιοπρεπείς, ούτε πολύ περισσότερο… πλούσιους. Φαντάζομαι ότι κάνουν κέφι τον θεσμό της «πανσελήνου». Φαντάζομαι ότι είναι πολύ δεμένοι με τον αρχαιολογικό τόπο που φυλάσσουν και θέλουν να τον φέρνουν κοντά στον κόσμο. Φαντάζομαι ότι θα πάνε και οι ίδιοι να γιορτάσουν το ολόγιομο φεγγάρι ανάμεσα στα αρχαία μνημεία της πατρίδας τους. Φαντάζομαι ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης λίγες ώρες απλήρωτης εργασίας δεν είναι και το τέλος του κόσμου.
Ομολογώ, πάντως, πως δεν με εξέπληξε η στάση του σωματείου. Όταν κλείνεις κάθε τόσο την Ακρόπολη, μέρα μεσημέρι, σε τουριστικές περιόδους, πιέζοντας το κράτος για τα οικονομικά σου αιτήματα, δεν θα γίνεις ξαφνικά μεγαλόθυμος. Απορώ πώς δεν το υπολόγισε αυτό το υπουργείο Πολιτισμού. Να πει, «άκρη δεν θα βρω μαζί τους, ας ψάξω για κονδύλια να στηρίξω τον ωραίο αυτό θεσμό». Εκτός κι αν ήθελε να τους… ξεμπροστιάσει.
Πηγή: Ελευθεροτυπία