Πόσο πιθανόν είναι η δημοσιονομική πειθαρχία που ήδη έχει επιβληθεί στη χώρα μας να μετατραπεί και σε πολιτική πειθαρχία μέσω πραξικοπήματος στο οποίο συμμετοχή θα έχουν και οι ένοπλες δυνάμεις; Σύμφωνα με δημοσιεύματα που εδώ και καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους αλλά πέρασαν στα «ψιλά», το σενάριο αυτό, αποτελεί ένα πιθανό ενδεχόμενο που συζητείται σε υπουργεία Εξωτερικών μεγάλων χωρών, τραπεζικούς ομίλους καθώς και οίκους αξιολόγησης. Μάλιστα, για την Ελλάδα οι κρίσιμες ώρες θα ήταν κατά τα πρώτα24ωρα που θα ακολουθούσαν μιας πιθανής εξόδου από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», το μέλλον της δημοκρατίας σε ολόκληρη της Ευρώπη είναι δυσοίωνο με την Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε εργαστήριο δοκιμών ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης, σε γνώση μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.
Τον περασμένο Μάιο, έκθεση της CIA είχε διαρρεύσει σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Bild, η οποία προέβλεπε αναταραχές στην Αθήνα και κλιμακούμενη βία που θα οδηγούσε σε επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων. Μέλος του τότε υπουργικού συμβούλιο, που επικαλείται το περιοδικό, περιγράφει ένα περίεργο συμβάν που έλαβε χώρα σε συνεδρίαση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να περιορίσουν τις διαφωνίες και να αφοσιωθούν στο κυβερνητικό έργο γιατί η κατάσταση ήταν δύσκολη.
«Δεν βλέπετε και την έκθεση της CIA;» λέει ο πρωθυπουργός παραπέμποντας στα δημοσιεύματα που μιλούσαν για πραξικόπημα στη χώρα μας. «Τι είναι αυτά που λες πρόεδρε; Μιλάς για πραξικόπημα;» τον ρωτάει κορυφαίος υπουργός. Ωστόσο, ο Παπανδρέου αρνείται να απαντήσει αφήνοντας μια αίσθηση φόβου να πλανάται στην αίθουσα.
Ένα ακόμη δημοσίευμα κατά την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου στις Κάννες, στη σύνοδο του G20 μετά και την εξαγγελία δημοψηφίσματος, προκαλεί εντύπωση. Σύμφωνα με αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι πήρε την απόφαση για δημοψήφισμα προκειμένου να αποφύγει σχεδιαζόμενο πραξικόπημα! Το δημοσίευμα αυτό, όπως και την προαναφερθείσα έκθεση της CIA ουδέποτε διαψεύστηκαν από τον Παπανδρέου. Αντίθετα, όπως φαίνεται προσπάθησε να τα αξιοποιήσει για να διατηρήσει την παραμονή του στην εξουσία. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός της καρατόμησης της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.
Έλληνας οικονομολόγος που γνωρίζει τα όσα συζητούνται στις λεγόμενες αγορές δηλώνει στο περιοδικό: «Το θέμα δεν είναι να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα ή την οικονομία. Αυτό ήδη το έχουν επιτύχει. Το θέμα είναι να ελέγξουν τον “όχλο” που θα εξεγερθεί και θα διεκδικεί, κι αυτό θα γίνει με ψυχολογικό πόλεμο, με συνταγματικό πραξικόπημα και, εντέλει με την ανάμειξη των ενόπλων δυνάμεων, που καμία σχέση δεν έχει με τα κλασσικά πραξικοπήματα που είχαν γεωπολιτικές προεκτάσεις. Τώρα είμαστε στην πρώτη φάση υποβάθμισης των κοινοβουλίων, στην υπέρβαση των δημοκρατικών διαδικασιών ή στην ενοχοποίηση τους με την ανάδειξη μη πολιτικών προσώπων. Άλλωστε όλα έχουν μελετηθεί προ πολλού».