Ολοκληρώνεται σήμερα η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, που διαμένουν στους τρεις χώρους του Ελληνικού (γήπεδα Χόκεϊ και Μπέιζμπολ και αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου το 20% των ατόμων εντάσσεται στις ευάλωτες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ιατρικά περιστατικά) και θα χρειαστούν ειδική μεταχείριση κατά τη μεταφορά τους από τη δομή.
Στόχος είναι, εξάλλου, βάσει της καταγραφής και ανάλογα με το προφίλ των προσφύγων, να γίνει και η σχετική τοποθέτησή τους σε δομές (για παράδειγμα οι οικογένειες θα μείνουν μαζί).
Πηγές αναφέρουν, ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες ήταν θετικοί στη μετακίνησή τους από τη δομή.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό.
Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με ανακοίνωσή του αναφέρει την ανάγκη της μεταφοράς των ανθρώπων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στα πρότυπα της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, ωστόσο κάνει λόγο για «εσπευσμένη δρομολόγηση της εκκένωσης του χώρου» και για «ξαφνική και άμεση απομάκρυνση των οργανώσεων που παρείχαν υπηρεσίες στους εκεί φιλοξενούμενους».
Καθώς το ΕΣΠ όλο το προηγούμενο διάστημα παρείχε υπηρεσίες νομικής και κοινωνικής συνδρομής στους φιλοξενούμενους του Ελληνικού, επισημαίνει πως για τα πρόσωπα, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, θα πρέπει να υπάρξει η κατ’ εξαίρεση συνέχιση της παρακολούθησής τους, προκειμένου να διασφαλιστούν θεμελιώδη δικαιώματά τους.
Το ΕΣΠ προσθέτει, ότι κατά τη διαδικασία μεταφοράς του πληθυσμού του Ελληνικού σε άλλες δομές, πρέπει να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητά τους και η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις των αιτούντων στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, η απρόσκοπτη παρακολούθηση και υποστήριξη των υποθέσεών τους είναι απολύτως αναγκαία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Το ΕΣΠ, ακόμα, τονίζει ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας τα πρόσωπα εκείνα, που έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες δομές για την ασφάλειά τους (περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας), ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση και εκ νέου συνύπαρξη θυτών και θυμάτων στην ίδια δομή.