Ηχηρό πλήγμα στις επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο θεωρείται από αναλυτές, σε διπλωματικό επίπεδο, το κοινό ανακοινωθέν της 2ης Υπουργικής Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που ολοκληρώθηκε χθες.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Ένα ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι συμμετέχοντες Υπουργοί Εξωτερικών και Υψηλοί Αξιωματούχοι της Αλβανίας, της Αλγερίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, της Λιβύης, του Ομάν, του Κατάρ, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Σλοβακίας, της Τυνησίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου.
Στο θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας τονίζεται χαρακτηριστικά με ειδική αναφορά στην συνθήκη της Λωζάννης πως: «Ως γενικό συμπέρασμα, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ως θεμελιώδους παράγοντα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στις διεθνείς σχέσεις. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου συνεπάγεται την κυρίαρχη ισότητα των κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων που έχουν καθοριστεί από Συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης και η αποφυγή κάθε ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών».
Την ίδια ώρα ωστόσο η Τουρκία που δεν συμμετείχε στην Διάσκεψη, επανήλθε με νέα αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας και μάλιστα στην καρδιά του Αιγαίου.
Με την navtex 526/17 επανακαθόρισε τα όρια παλαιότερης navtex, όπως επεσήμαναν καλά πληροφορημένες πηγές στο newsbeast.gr, για άσκηση πυρών στα διεθνή ύδατα στο κέντρο του Αιγαίου. Πρώτη δέσμευση της περιοχής είναι για τις 5 Ιουνίου.
Η Αθήνα μέσω του σταθμού της Λήμνου απάντησε με την αντιnavtex 121/17 επισημαίνοντας πως ο σταθμός της Σμύρνης που εξέδωσε την τουρκική οδηγία δεν έχει εξουσιοδότηση από τους διεθνής Οργανισμούς IMO και IHO.
Παράλληλα η Άγκυρα θέλοντας να δοκιμάσει ακόμα περισσότερο τα νεύρα της Αθήνας έχει δεσμεύσει για τις 30 Μαΐου με την Navtex 537/17 και περιοχή σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από το σύμπλεγμα των Οινουσσών όπου πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου είχε προχωρήσει σε απανωτές υπερπτήσεις και ανοιχτή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
«Μάχη» όμως ξέσπασε για μια ακόμη φορά και σε «αεροπορικό επίπεδο» με την Τουρκία να εκδίδει την Τετάρτη το πρωί την notam με αριθμό Α2514/17 με την οποία αμφισβητεί και πάλι την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, λέγοντας επί της ουσίας πως αυτά θα πρέπει βάση Συνθηκών να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και ως εκ τούτου η Αθήνα δεν μπορεί να δεσμεύσει περιοχές σε αυτά και να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις.
Τα νησιά που αναφέρει η τουρκική notam είναι η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ο Άη Στράτης, η Λέσβος… που η τούρκοι αναφέρουν ως Μυτιλήνη, τα Ψαρά και η Χίος.
Η Αθήνα απάντησε με την notam Α1220/17 στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η μόνη αρμόδια για να εκδίδει notam για το FIR Αθηνών είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας και πως οι τουρκικές κατηγορίες σχετικά με το καθεστώς των αναφερόμενων νησιών δεν έχει καμιά νομική βάση.