Στις 5 Δεκεμβρίου θα γνωστοποιήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφασή του, για την προσφυγή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας σχετικά με το «βέτο», που θεωρεί ότι άσκησε η Αθήνα στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ, το 2008.
Λίγους μήνες μετά, την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία, τον Απρίλιο του 2008, τα Σκόπια κατέθεσαν στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας την Αθήνα ότι είχε παραβιάσει το άρθρο 11 παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Στο εν λόγω άρθρο, υπάρχει η πρόβλεψη η Αθήνα να «μην φέρνει αντιρρήσεις» στην είσοδο της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, με τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας.
Μάλιστα, τότε, είχε ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το εάν οι αντιρρήσεις, που έθεσε η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ήταν βέτο ή όχι. Πάντως, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε σπεύσει να μιλήσει για βέτο. Ωστόσο, ειδικά μετά τη προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, η λέξη «βέτο» ήταν πλέον απαγορευτική, προκειμένου να αποφευχθεί μια καταδικαστική απόφαση για την Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι προσφεύγοντας στη Χάγη, διεκδικεί να αποφασισθεί όχι μόνο, το εάν η Ελλάδα έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία, αλλά και εάν έχει όντως συμβεί αυτό, να μην μπορεί η χώρα μας να εμποδίζει από εδώ και πέρα, την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή άλλους διεθνείς , ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Στη διάρκεια της πολυήμερης εκδίκασης της υπόθεσης τον περασμένο Μάρτιο, η ελληνική πλευρά, πάντως, είχε υποστηρίξει πως κάτι τέτοιο διαφεύγει της αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά αν κρίνει το ίδιο το Δικαστήριο ότι έχει αρμοδιότητα, να χαρακτηρίσει αβάσιμη την εν λόγω διεκδίκηση, της ΠΓΔΜ.
Όπως αναφέρει το24h.gr, στην ουσία, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προχωρώντας σε σκλήρυνση της στάση της, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια (δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η έλλειψη πρωτοβουλιών για συναντήσεις υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς στο διάστημα αυτό), διεκδικεί λύση και για το θέμα της ονομασίας, κάτι που ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Αύριο το 24h.gr θα παρουσιάσει αναλυτικά όλα τα σενάρια και τις επιπτώσεις τους, σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.