Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ που έλαβε χώρα στην Αθήνα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Του Μαρίνου Γκασιάμη Αξίζει να σημειωθεί πως η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θεσμοθετήθηκε, μετά από Ελληνική πρωτοβουλία, το 2007 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε πηγαδάκι που έστησαν οι δημοσιογράφοι με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, εξήχθησαν οι εξής «ειδήσεις». Πρώτον η Ελλάδα έλαβε της αναγνώρισης που τις αρμόζει ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. elknam1 Δεύτερον διαπιστώθηκε μία «δυσπιστία» ανάμεσα στην Τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως αλλάζει κάτι στο περιεχόμενο ή στον τρόπο των πάγιων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Τρίτον από τον Έλληνα ΑΓΕΘΘΑ τέθηκε στον τούρκο ομόλογό του ο κίνδυνος ατυχήματος και τέταρτον εξήχθη το συμπέρασμα πως η Αθήνα παρακολουθεί τα τεκτενόμενα στα βόρεια σύνορά της με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Το κοινό ανακοινωθέν

Οι εργασίες και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των στρατιωτικών κύλησαν ομαλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μιας και όλα διεξήχθησαν πίσω από κλειστές πόρτες και μόνο το «τυπικό» μέρος έλαβε χώρα μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου. Εξάλλου προκειμένου να αποφευχθούν και εντάσεις υπήρχε ένα συγκεκριμένο θέμα που ήταν η «Γεωπολιτική Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη-Ενεργειακές Οδοί», κάτι που σίγουρα ενώνει όλες τις πλευρές που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής. elknam2 Όπως τόνισε ο Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης από την περσινή ανάλογη μεγάλη σύνοδο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και μέχρι σήμερα οι 3 στόχοι που επιτεύχθηκαν ήταν:

  1. Η βελτίωση της συνεργασίας και περαιτέρω προώθηση της συνόδου μέσω του καθορισμού κοινών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος τα οποία επιτυχώς συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα της συνόδου.
  2. Συνέχιση της υλοποίησης μιας κοινής άσκησης κάθε έτος και αξιοποίηση των διδαγμάτων όπως η άσκηση που έγινε υπό την αιγίδα της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2016 και που του 2017 θα διεξαχθεί η «Carpathian Eagle» υπό την αιγίδα του Βουκουρεστίου και
  3. Η υιοθέτηση της αναθεώρησης των όρων της συμμετοχής στην ιστοσελίδα της συνόδου που στην εποχή της τεχνολογίας αποτελεί ένα από τα μέσα προώθησης και αναβάθμισης της συνόδου.

Ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, περιοχές που χαρακτηρίζονται από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και απειλή τρομοκρατίας. Παράλληλα ανέδειξε, ως κεντρικής σημασίας, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι καθίσταται επιτακτική η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ανάπτυξη πολύπλευρης και αποφασιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης των αιτίων αποσταθεροποίησης της περιοχής, και άξονες αυτής, την ανταλλαγή πληροφοριών, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών. Τον επόμενο χρόνο η σύνοδος θα λάβει χώρα στην Σερβία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την περιοχή.

Ξεχωριστά κράτη, κοινό πηγαδάκι

Αξίζει να αναφερθεί πως στο περιθώριο της συνόδου εντοπίσαμε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας «περικυκλωμένο» από αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων κρατών της Πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Αποκλειστική δήλωση στο newsbeast.gr

Αν και δεν προβλεπόταν από το πρόγραμμα της συνόδου δηλώσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Βαλκανικής, το newsbeast.gr ήταν το μόνο ελληνικό ΜΜΕ που το δοκίμασε και αποκόμισε την δήλωση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της πΓΔΜ υποστράτηγου Μετόντια Βελιτσκόφκσι, ο οποίος περιορίστηκε να σχολιάσει μόνο τα της συνόδου, αρνούμενος ευγενικά, για ευνόητους λόγους να αναφερθεί στην παρούσα κατάσταση που βιώνει η χώρα του και στο πως εκτιμά την γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια.

elknam3
Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της πΓΔΜ υποστράτηγος Μετόντια Βελιτσκόφκσι
Ανέφερε ωστόσο πως «είναι (η σύνοδος) κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή γιατί μέσα σε 11 χρόνια έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες για ασκήσεις και ανταλλαγές εμπειριών και πληροφοριών και για το μεταναστευτικό και βέβαια όλα τα θέματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις των Βαλκανίων. Φέτος τονίσαμε και υποστηρίξαμε την Smart Defence (σχέδιο του ΝΑΤΟ για συνεργασία συμμάχων). Τονίσαμε επίσης πως στην στρατιωτική μας Ακαδημία εκπαιδεύονται δόκιμοι από 3 χώρες σε αυτό το πλαίσιο και συγκεκριμένα από Κοσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και Βοσνία».

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αίσθηση προκάλεσε πάντως ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς τους αρχηγούς των στρατών των Βαλκανικών χωρών, ο οποίος αφού τους επεσήμανε πως «Γνωρίζω τον ρόλο σας. Γνωρίζω, επίσης και την σημασία αυτού του Forum», τους επεσήμανε τον σεβασμό που θα πρέπει να έχουν σε ορισμένες αξίες που είναι «πιστεύω» σε όσες χώρες θέλουν να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Νέες ασκήσεις και μία ακόμα ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο

Ενώ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ήταν στην ίδια αίθουσα με τον Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ, η Άγκυρα αμφισβήτησε ευθέως για μια ακόμα φορά την ελληνική κυριαρχία με δύο Navtex. Στην μία με αριθμό 482/17 αναφέρει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία έκδοσης Navtex για το Αιγαίο και την Μεσόγειο που να έχει εγκριθεί από τους Διεθνής Οργανισμούς ΙΜΟ και ΙΗΟ και ως εκ τούτου η ελληνική Navtex 257/17 δεν είναι έγκυρη και για αυτό οι σταθμοί της Αττάλειας και της Σμύρνης θα συνεχίσουν να εκδίδουν κανονικά Navtex…. xmrtou2 Στη δεύτερη με αριθμό 484/17 εξαγγέλλουν, χωρίς να έχουν την δικαιοδοσία, την δέσμευση περιοχής δυτικά της Λέσβου για το βράδυ της Τετάρτης άσκηση με πραγματικά πυρά. xmrtou3 Για αυτήν η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο σταθμός της Λήμνου που είναι εξουσιοδοτημένος εξέδωσε antinavtex με αριθμό 112/17 που επισημαίνει πως τουρκική αυτή δέσμευση δεν είναι έγκυρη. xmrtou4