Με την παρουσία εκατοντάδων φορολογουμένων που αντιδρούν στο χαράτσι της ΔΕΗ αναμένεται να συζητηθούν αύριο το πρωί με διαδικασία-εξπρές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι πρώτες προσφυγές που αφορούν τη σοβαρή αυτή υπόθεση.
Ωστόσο, ακόμα και την παραομονή της συζήτησης εξακολουθούν να καταίθενται προσφυγές με τελευταία αυτή που στρέφεται κατά του έκτακτου ειδικού τέλους για τα διατηρητέα ακίνητα.
Την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα απασχολήσουν , μεταξύ των άλλων, οι προσφυγές που φέρουν τη σφραγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», και μεμονωμένων ιδιοκτητών ακινήτων.
Κοινός παρονομαστής όλων των αιτήσεων είναι η ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών που επιβάλλει το γνωστό πια σε όλους χαράτσι. Βασικό επιχείρημα όσων επέλεξαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη είναι ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου ,γεγονός που παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα ,όσο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αυριανή διαδικασία στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί καθώς ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος.
Στο μεταξύ 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους που υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό.
Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται. Ωστόσο η πρόβλεψη αυτή, διευκολύνει την εγκατάλειψη των διατηρητέων κτιρίων, ενώ ήδη επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους.
Στον κατάλογο με τους προσφεύγοντες έχει προστεθεί και ο Δήμος Χαλανδρίου.