Το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ήδη αποστείλει επιστολές στα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να διευρυνθούν τα υπάρχοντα Επιμελητήρια, ώστε να δέχονται και τους αποφοίτους των ΤΕΙ.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου σχετικό με τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Όπως ειδικότερα αναφέρει η υπουργός, στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί δεκαετία εκκρεμούσε η εκδίκαση αίτησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 318/1994 που αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής, Πολιτικών Δομικών Έργων και Τοπογραφίας των ΤΕΙ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει έκδοσης αυτής της απόφασης δεν επεξεργαζόταν κανένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για επαγγελματικά δικαιώματα. Το 2010 συντάχθηκαν και προωθήθηκαν στο ΣτΕ για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο, σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν το δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των πτυχιούχων τμημάτων ΤΕΙ, μεταξύ αυτών και Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
«Το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ήδη αποστείλει επιστολές στα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να διευρυνθούν τα υπάρχοντα Επιμελητήρια ώστε να δέχονται και τους αποφοίτους των ΤΕΙ», ενημερώνει η κ. Διαμαντοπούλου.
Το έγγραφο της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Τσιαούση για το πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν πολλοί απόφοιτοι ΤΕΙ εξαιτίας της μη αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε ορισμένες ειδικότητες.
Η κ. Τσιαούση είχε κάνει ειδική αναφορά στα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία εδρεύουν στην Κοζάνη και είναι τμήματα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης τα οποία και φέτος εισήγαγαν μαθητές. «Αναγνωρίζοντας τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί εδώ και καιρό να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να επιταχύνει τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έχει επισημάνει η βουλευτής προσθέτοντας όμως ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε πέντε Προεδρικά Διατάγματα του υπουργείου σύμφωνα με τα οποία επιχειρούνταν να αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα σε 17 Τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ, διότι τα έκρινε παράνομα επειδή δεν διευκρινίζουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας και απλά οριοθετούν το πεδίο άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας και παράλληλα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις του ΤΕΕ επειδή δεν είναι διευρυμένο και προετοιμασμένο κατάλληλα για τα νέα δεδομένα».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει εξάλλου ότι εξαιτίας γραφειοκρατικών στρεβλώσεων, καθυστερεί έως και σήμερα η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ που είναι τα τμήματα Πολιτικών Δομικών Έργων, Πολιτικών Έργων Υποδομής, Τοπογραφίας, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Κλωστοϋφαντουργίας, Οχημάτων, Τεχνολογίας Αεροσκαφών, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Αυτοματισμού, Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Οικολογίας και Περιβάλλοντος και Μηχανικών Ναυπηγικής.