Ψάχνοντας κανείς τα χρονικά της Επανάστασης του 1821 και ειδικότερα στις τάξεις των Φιλελλήνων διαπιστώνει πως τέτοιοι εντοπίζονται ακόμα και ανάμεσα στους Τούρκους.

Στους Τούρκους που με διάφορους τρόπους συνένδραμαν στην Επανάσταση μπορούμε να αναφέρουμε διάφορα πρόσωπα, είτε πολιτικές είτε θρησκευτικές προσωπικότητες, όπως τον μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη, τον σεϊχουλισλάμη Χατζή Χαλίλ Εφέντη, ο οποίος αρνήθηκε να επικυρώσει την εντολή του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ για αθρόα σφαγή των ελλήνικών πληθυσμών, με τίμημα την εξορία του και τη δολοφονία του. Επίσης, τον τούρκο γιατρό του Ανδρούτσου και του Μακρυγιάννη, Χασάν Αγά Κούρταλη. Επίσης αναφέρεται η Οθωμανική Εκατονταρχία του Μουσταφά Γκέκα.

stpmka
Πίνακας του ήρωα του 1821 Μακρυγιάννη

Ειδικά όμως η περίπτωση του Χασάν Αγά Κούρταλη θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει και σενάριο για ταινία. Γεννήθηκε πριν το 1800 και έζησε μαζί με την οικογένειά του στην Αταλάντη, όπου και άσκησε το επάγγελμα του εμπειρικού χειρούργου γιατρού καταγράφοντας πολλές επιτυχίες και αποκτώντας μεγάλη φήμη.

ΝΑΥΠΛΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΡΥΖΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

Το δραματικό στην περίπτωση του Κούρταλη ήταν ότι είδε με τα μάτια του την οικογένειά του να σφάζεται από τους ανθρώπους που αργότερα θα έδενε τα τραύματά τους.

Αν μη τι άλλο ο όρκος του Ιπποκράτη βρήκε την προσωποποίησή της στον άνθρωπο αυτό.

Το 1822 ο Χασάν Αγάς Κουρταλής εγκαταστάθηκε στην Ακρόπολη από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, όταν αυτός έγινε αρχηγός της Αθήνας, όπου και θεράπευε τους τραυματίες μαζί με τον Αθηναίο γιατρό Σούρμπη.

Κατά την πολιορκία της Αθήνας από τον Κιουταχή Πασά, ο Κουρταλής παρά το γεγονός πως έβλεπε πως η επικράτηση του Κιουταχή ήταν ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο επέλεξε με τη θέλησή του και κλείσθηκε και αυτός μαζί με τους Έλληνες στην Ακρόπολη.

Περιέθαλψε και θεράπευσε το Γάλλο φιλέλληνα Φραγκίσκο Ρομπέρ όταν αυτός λαβώθηκε από οβίδα ενώ διέσχιζε το στρατόπεδο του Κιουταχή, καθώς και τον Μακρυγιάννη, οπλαρχηγό της Ρούμελης, όταν αυτός τραυματίστηκε στην Ακρόπολη.

Μετά την παράδοση της Αθήνας στον Κιουταχή Πασά, ο Κουρταλής εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Εκεί ξαναπαντρεύτηκε και κατέστησε το σπίτι του νοσοκομείο όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του στους ασθενείς. Όταν πια σε μεγάλη ηλικία τυφλώθηκε και ήταν αδύνατο πλέον να χειρουργεί, είχε μερικούς μαθητές που τους δίδασκε την ιατρική, ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο ανιψιός του Μπραΐμ Αγάς καθώς και ο γιατρός χειρουργός Παύλος Σιταράς.