Ένα νέο εγχείρημα με ανθρωπιστικό… πρόσημο θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας, με τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Πρόκειται για μία νέα σειρά δομών, τα λεγόμενα «Ιατρεία της Γειτονιάς», τα οποία θα ανέλθουν σταδιακά σε όλη τη χώρα, στα 239. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά με τετραετή διάρκεια και θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, Στοχεύει δε στην εξασφάλιση για όλους τους πολίτες, δωρεάν, καθολική πρόσβαση και με ίσους όρους κάλυψης. Τα νέα ιατρεία αναμένεται να φιλοξενηθούν σε ήδη υπάρχουσες υποδομές, σε κτίρια του Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε ιδιωτικούς χώρους, οι οποίοι θα μισθωθούν αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο λόγο. Όσο για το κόστος που θα προκύπτει σε ετήσια βάση ανά ΤΟΜΥ ανέρχεται φέτος στα 51.540 ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός για την υλοποίησή του αγγίζει τα 12,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κατά την πλήρη του εφαρμογή, το σύστημα αναμένεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Εξάλλου, στις πόλεις, όπου θα λειτουργήσουν τα πρώτα ιατρεία περιλαμβάνονται η Νέα Φιλαδέλφεια, το Πέραμα, το Κερατσίνι, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, το Κορδελιό-Εύοσμος, ο Βόλος, η Κομοτηνή και η Μυτιλήνη. Η ίδρυση των νέων ιατρείων θα αποτελέσει, το προσεχές χρονικό διάστημα, «πόλο έλξης» για χιλιάδες υποψηφίους σε αναζήτηση εργασίας. Ειδικότερα, οι Μονάδες Υγείας θα λειτουργήσουν με επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι, σε πρώτο στάδιο, εκτιμώνται σε περισσότερους από 3.000 άτομα -ιατρούς και άλλο παραϊατρικό προσωπικό. Θα συνάψουν δε συμβάσεις εργασίας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση διάρκειας δύο ετών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης έως και τη λήξη του προγράμματος. Σε κάθε ιατρείο θα τοποθετηθεί τουλάχιστον ένας γενικός ιατρός ή παθολόγος ή παιδίατρος, καθώς και ένας νοσηλευτής ή επισκέπτης Υγείας και ένας διοικητικός υπάλληλος, όπως γράφει το dimosio.gr.
Το νέο προσωπικό θα επιλεγεί από την πανεπιστημιακή, τεχνολογική και δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, ενώ οι ειδικότητες που θα προτιμηθούν ανά κατηγορία είναι οι ακόλουθες:
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση: ΠΕ Ιατρών Γενικής Ιατρικής, ΠΕ Παθολόγων, ΠΕ Παιδιάτρων, ΠΕ Νοσηλευτών και ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών. Τεχνολογική εκπαίδευση: ΤΕ Νοσηλευτών, ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και ΤΕ Διοικητών Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, και ΔΕ Γραμματέων. Οι προσλήψεις θα πραγματοποιούνται μέσω προκήρυξης, η οποία θα εκδίδεται από το υπουργείο Υγείας και θα εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ. Όσο για τον καθορισμό των αποδοχών του προσωπικού, αναμένεται να εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας και Οικονομικών.