Σύνεση και ψυχραιμία για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο χώρο της Δικαιοσύνης ζητά να επικρατήσει η αρεοπαγίτης κ. Bασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, ως εκπρόσωπος της ομάδας της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός συνεκτιμώντας και την γενικότερη κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα με γραπτή δήλωσή της επιχειρεί να ρίξει τους τόνους που έχουν ανέβει τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις κινητοποιήσεις των δικαστών που αποφασίστηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση της δικαστικής ένωσης.

Στη δήλωσή της η κ. Θάνου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι :

«Το μείζον ζήτημα είναι να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία, λόγω και της γενικότερα κρίσιμης κατάστασης, την οποία διέρχεται η χώρα, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος του Δικαστικού Σώματος και να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους παράγοντες, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω το κείμενο της ανακοίνωσης του προεδρείου, το οποίο, ως προς μεν το περιεχόμενο είναι παραπλανητικό και αποπροσανατολιστικό, ως προς δε το ύφος, με τα υπονοούμενα και τη φρασεολογία που χρησιμοποιούνται (τριτοφαλαγγίζουν, πλαγιοκοπούν κ.λπ.), δημιουργείται η εντύπωση ότι οι συντάκτες του κειμένου δεν αντιλαμβάνονται ότι απευθύνονται σε Δικαστές, των οποίων έτσι υποτιμούν και υποβαθμίζουν το επίπεδο.

Εμείς θα διατηρήσουμε το ύφος και το ήθος που αρμόζει σε δικαστικούς λειτουργούς και δεν θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση, διότι στόχος μας δεν υπήρξε ποτέ η αντιπαράθεση με πρόσωπα. Αντιδρούμε, απλώς, σε ενέργειες που θεωρούμε ότι είναι ακραίες και ότι υποβαθμίζουν το κύρος του λειτουργήματός μας».