Ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα παραμένει απλήρωτος για περισσότερους από τρεις μήνες, ενώ αρκετοί από αυτούς περιμένουν να πληρωθούν πάνω από πέντε μήνες.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος καταγγέλλει ότι, ειδικά στο λιανεμπόριο και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, η μη καταβολή δεδουλευμένων το τελευταίο δίμηνο έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.
To τέλος της πλήρους απασχόλησης με την εμφάνιση των εργαζομένων της μιας ημέρας βιώνει η ελληνική αγορά εργασίας την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να έχει υποχωρήσει ακόμη και στα επίπεδα των 430 ευρώ. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του επίμαχου άρθρου 37, που καταργεί τις κλαδικές και φέρνει στο προσκήνιο επιχειρησιακές συμβάσεις, που μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, επικυρώνει όσα τραγικά βιώνει η αγορά εργασίας από το 2009 έως τις μέρες μας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Δημοκρατία», από την αρχή του έτους 35.000 εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» μισθών, είτε με μείωση ημερών είτε ακόμα και με μείωση ωρών εργασίας, ενώ είναι απροσδιόριστος ο ακριβής αριθμός όσων αναγκάστηκαν να δεχτούν «κούρεμα» στους μισθούς τους.
Η βασική επιλογή των εργοδοτών φαίνεται πως είναι τα 4ήμερα, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε εργασία μία ημέρα την εβδομάδα, ακόμα και μία ώρα την ημέρα. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, έχουν εντοπιστεί εργαζόμενοι που αμείβονται πλέον με μισθό 438 ευρώ τον μήνα έπειτα από μονομερή περικοπή των αποδοχών τους από τον εργοδότη.
Μέσα σε μια διετία (Ιούλιος 2009 – Ιούλιος 2011), η μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης είναι της τάξης του 23%, ενώ μόνο στο επτάμηνο του 2011 φτάνει το 21,6%. Η αντίστοιχη αύξηση των συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης είναι 79% τη διετία (11,7% φέτος) και της μερικής απασχόλησης είναι 60% (4,37% φέτος).
Μέχρι τον Ιούλιο οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης έχουν φτάσει στο 32% του συνόλου, ενώ χαρακτηριστικό της εργασιακής αυθαιρεσίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια η μετατροπή συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, αυξήθηκε κατά 696%. Το αντίστοιχο ποσοστό για μετατροπή συμβάσεων πλήρους σε εκ περιτροπής απασχόληση με σύμφωνη γνώμη εργαζομένων αυξήθηκε κατά 323% και σε μερικής απασχόλησης κατά 135%.