«Προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση της γνωστικής βάσης, η συνεργασία και η δικτύωση των Περιφερειών, η προσαρμογή των τομεακών πολιτικών και η χρηματοδότηση των μέτρων προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των Περιφερειών για την εκπόνηση των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο ΥΠΕΝ.
«Τομείς όπως η δημόσια υγεία, η γεωργία, τα δάση, οι παράκτιες περιοχές, η ενέργεια, ο τουρισμός και οι υδάτινοι πόροι, προκύπτουν ως τομείς προτεραιότητας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Επισήμανε δε, ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι από τις κρίσιμες γεωγραφικές ζώνες και για το λόγο αυτό το ΥΠΕΝ έχει θέσει σε προτεραιότητα και τη διακρατική συνεργασία για τα θέματα κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά και στην υλοποίηση κοινών επιχειρησιακών σχεδίων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε τη δέσμευση και τη στρατηγική του υπουργείου για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών άνθρακα και την ανάγκη θωράκισης της χώρας για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με λήψη κατάλληλων μέτρων και υλοποίηση σχετικών δράσεων, που θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη όλων των κοινωνικών εταίρων και να έχουν προέλθει από ευρύτατες διαδικασίες διαβούλευσης, ενημέρωσης και συμμετοχής.
«Όλοι ζούμε τις επιπτώσεις στο κλίμα και στη ζωή μας της μη βιώσιμης ανάπτυξης. Παρά τις καθυστερήσεις στην παγκόσμια συμφωνία, σήμερα, ένα χρόνο μετά τη συμφωνία του Παρισιού έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ρεαλιστικά βήματα και για τον μετριασμό αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα Περιφερειακά Σχέδια και ο Μηχανισμός Παρακολούθησης αποτελούν πολύτιμα εργαλεία και ακολουθούν την Εθνική Στρατηγική, που θεσπίστηκε πριν λίγους μήνες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν διεξοδικά από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου για όλα τα σχετικά θέματα και ειδικότερα για τη Συμφωνία των Παρισίων, τις πολιτικές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα προσαρμογής στην Κλιματική αλλαγή, για την Εθνική Στρατηγική Για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ), για τις διαδικασίες εκπόνησης, έγκρισης και το περιεχόμενο των Περιφερειακών Σχεδίων για τη Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) καθώς και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Παρουσιάστηκαν επίσης αναλυτικά οι πρόσφατες θεσμικές ρυθμίσεις των άρθρων 42-45 του ν. 4414/2016, ενώ αναφέρθηκε ότι εντός της βδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στη ιστοσελίδα του υπουργείου το σχέδιο της υπουργικής Απόφασης με την εξειδίκευση του περιεχομένου των προδιαγραφών των ΠεΣΠΚΑ.
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, αναλυτική παρουσίαση της ΕΣΠΚΑ, έγινε από τον συντονιστή της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΜΕΚΑ), ακαδημαϊκό Χ. Ζερεφό, ενώ ο κοσμήτορας της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, καθηγητής Ι. Ζιώμας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης μηχανισμού υποστήριξης και παρακολούθησης των ΠεΣΠΚΑ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν στην εκπόνηση, έγκριση και υλοποίηση των ΠεΣΠΚΑ.
Οι εκπρόσωποι του υπουργείου ανέφεραν σχετικές προτάσεις, καθώς και τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες μέσω των οποίων θα καθοριστούν όλα τα παραπάνω. Συμφωνήθηκε δε, εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ να συνεργαστεί περαιτέρω με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για περαιτέρω καθορισμό των σχετικών διαδικασιών εκπόνησης των ΠεΣΠΚΑ και ειδικότερα για τον καθορισμό των σχετικών προδιαγραφών τους.
Σημειώνεται τέλος ότι στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους των Περιφερειών αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη από τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος και τις Διαχειριστικές Αρχές, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι.