Tην αντίθεσή τους σε κινητοποιήσεις ,όπως αυτές που ακολουθούν οι συνάδελφοί τους της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης, εκφράζουν με δική τους ανακοίνωση οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο τέτοιες κινητοποιήσεις να παραβιάζουν το Σύνταγμα, που είναι το αυστηρό όριο μέσα στο οποίο κινούνται οι κατ΄ εξοχήν εφαρμοστές τους, που δεν είναι άλλοι από τους δικαστές.
Συγκεκριμένα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι :
«Στη σημερινή συνάντηση των Προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων με τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τέθηκε με οξύ τρόπο το ζήτημα της αποχής των δικαστικών λειτουργών από τα δικαστικά τους καθήκοντα, κατόπιν και του σχετικού από 15.10.2011 Ψηφίσματος της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πάρεδρος ΣτΕ Χρήστος Παπανικολάου, εξέφρασε την άποψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί υπόκεινται, ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, τη διατύπωση των αιτημάτων τους και τη διεκδίκηση αυτών στο Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας.
Ειδικότερα, το Σύνταγμα αποτελεί ταυτόχρονα το έρεισμα των αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών και το όριο του τρόπου διεκδίκησής τους. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας διαχρονικά δεν λαμβάνουν μέρος σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις».