Πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου ξεκινούν οι δικηγόροι όλης της χώρας.

Αφορμή για να μπει το λουκέτο στα δικαστήρια αποτελεί η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφέρει δικαστηριακή ύλη (συναινετικά διαζύγια και προσημειώσεις) σε συμβολαιογράφους ή ειρηνοδικεία με υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δικηγόρων με τον υπουργό που απέβη άκαρπη και ως εκ τούτου με βάση την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ανακοινώθηκε και επισήμως η απεργία.

Τι δήλωσαν οι πρόεδροι ΔΣΑ και ΔΣΘ:

Γιάννης Αδαμόπουλος- πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του ΔΣΑ:

Συναντηθήκαμε σήμερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης σε έναν καλόπιστο διάλογο. Όμως επειδή δεν υπήρχαν ρητές δεσμεύσεις από του υπουργείο σε σχέση με τα θέματα που είχε θέσει η Ολομέλεια των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφασίσαμε να προκηρυχθεί πενθήμερη προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντα μας από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί εντός των συνταγματικών ορίων, ένα θέμα που θέσαμε κι εμείς γιατί ορισμένα από αυτά, όπως είπα τα φημολογούμενα μέτρα για τη λεγόμενη επιτάχυνση της δικαιοσύνης, που εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα την επιταχύνουν, έρχονται να πλήξουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη.

Για παράδειγμα υιοθέτηση Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπως ξέρετε δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα λέει ότι τα κακουργήματα εκδικάζονται από τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος ότι εκδικάζονται από τα Εφετεία Κακουργημάτων.

Όταν λοιπόν προέβλεπε αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης στην Ελλάδα υπήρχαν Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων σε καμία περίπτωση δεν είχε υπόψη του ότι μπορεί ένας άνθρωπος που απειλείται με στερητική της ελευθερίας του ποινή 10 ετών ή και 15 να δικάζεται από έναν μονομελή δικαστή. Και ξέρουμε όλοι ότι τα Μονομελή Δικαστήρια δεν παρέχουν εχέγγυα δίκαιης κρίσης πάντοτε.

Νίκος Βαλεργάκης- πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:

Το νόημα της γραπτής δήλωσης δεν ήταν να εκβιαστεί ή να υποτιμηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Το αντίθετο μάλιστα. Επειδή όλο αυτό τον καιρό ακούμε χίλια δυο από δημοσιογραφικές πληροφορίες, από εφημερίδες κ.α. θέλαμε να υπάρχει μια εντός εισαγωγικών δέσμευση, μια υπάρξει μεταφορά δικαστηριακής ύλης. Ενδεχομένως με ένα δελτίο Τύπου που θα μπορούσε να βγάλει το υπουργείο μετά τη συνάντηση μας. Δυστυχώς, παρότι είχαμε μια πολύ κουβέντα με τον υπουργό, μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα παραβεί το Σύνταγμα, το θεωρούμε πάρα πολύ φυσιολογικό ειδικά από αυτόν τον υπουργό ή ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι νόμοι, δεν υπήρξε αυτή η διαβεβαίωση που έθεσε ως προϋπόθεση η Ολομέλεια το Σάββατο για να μην γίνει η πενθήμερη αποχή. Εμείς φυσικά συνεχίζουμε το διάλογο, θα προσέλθουμε την επόμενη εβδομάδα στο διάλογο. Ήδη έχουμε καταθέσει προτάσεις τις οποίες θα τις βελτιώσουμε ώστε την επόμενη εβδομάδα να είναι ολοκληρωμένες και έτσι πιστεύουμε ότι τελικά θα δοθεί μια λύση στο πρόβλημα.