Την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της Ε.Ε. στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και φορτώνει με «δυσανάλογα μεγάλο βάρος» τις τοπικές κοινωνίες, επισήμανε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
Ο ίδιος προτείνει τη δημιουργία, σε πρώτη φάση στην Ελλάδα, ενός δικτύου δήμων με μικρές δομές φιλοξενίας προσφύγων και στη συνέχεια το παράδειγμα αυτό να ακολουθηθεί από τους ευρωπαϊκούς δήμους.
«Είναι κάμποσες χιλιάδες οι δήμοι αυτοί, οπότε με μία μικρή δομή ο καθένας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα χωρίς ιδιαίτερο βάρος στις κοινωνίες μας και να βάλουμε φρένο σε ρατσιστικές και φασιστικές φωνές», τονίζει ο κ. Γαληνός.
Ο δήμαρχος Λέσβου βρέθηκε στις Βρυξέλλες με αφορμή την εκδήλωση «Πόλεις της Αλληλεγγύης-Solidacities» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και κατέθεσε πρόταση για μια «δίκαιη κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού στην ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια.
«Έχουμε ήδη αρχίσει συνεργασία με διάφορους ευρωπαϊκούς δήμους που έχουν τη διάθεση να σηκώσουν βάρος, αλλά τους εμποδίζουν οι κυβερνήσεις τους. Η πρωτοβουλία πρέπει να αρχίσει από την Ελλάδα. Αυτό που προτείνω είναι να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση στην Ελλάδα, ένα δίκτυο δήμων με μικρές δομές φιλοξενίας προσφύγων και στη συνέχεια το παράδειγμα αυτό να ακολουθηθεί από τους ευρωπαϊκούς δήμους. Έχω ήδη καταθέσει την πρότασή μου στο ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), αλλά παράλληλα το προτείνω και στους ευρωπαϊκούς δήμους», τόνισε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και πρόσθεσε: «Ασφαλώς και δεν είναι αρκετή η στήριξη από την Ε.Ε. Πιστεύω ότι δεν είναι σωστός τρόπος διαχείρισης τα χρήματα να πηγαίνουν μόνο σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι δήμοι έχουν δείξει ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να φτιάξουν δομές φιλοξενίας και να φιλοξενούν κόσμο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Solidacities» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο δήμαρχος Λέσβου δήλωσε «υπερήφανος» που οι κάτοικοι του νησιού δέχθηκαν πάνω από 850.000 πρόσφυγες τον περασμένο χρόνο -αριθμό δέκα φορές μεγαλύτερο από τον πληθυσμού του νησιού. «Παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που βιώνουν στα σπίτια τους οι συμπατριώτες μου, βρήκαν το κουράγιο να σταθούν όρθιοι και να προσφέρουν σε ανθρώπους που το είχαν περισσότερο ανάγκη από εμάς. Η Ευρώπη κι εμείς ήμασταν απροετοίμαστοι στο ξεκίνημα της κρίσης. Κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε. Ξέραμε όμως ότι για μας ήταν το σύγχρονο κάλεσμα της ιστορίας», δήλωσε ο Σ. Γαληνός.