Συνέντευξη Τύπου για τον «Ποδηλατικό Γύρο Αθήνας 2011», που θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, παραχώρησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργο Καμίνης και η Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Παναγιώτα Ψαράκη.

Στη Συνέντευξη παρέστησαν ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Επιμένουμε Αθήνα» Γιώργος Αμυράς, η Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της COSMOTE Σταυρούλα Αγγελοπούλου, ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέων Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Μ. Αναστάσιος Χατζής, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Θανάσης Τερζής και το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο κ. Μαμουζέλος.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας: “Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών το οποίο όλο και μαζικοποιείται και που ζητά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για το ποδήλατο στην πόλη».

Στη συνέχεια ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε πως την άνοιξη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και η Δ/νση Μελετών του Δήμου Αθηναίων εκπόνησε προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κεραμεικού, την εγκατάσταση (σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Διατροφής και Άθλησης) πιλοτικού συστήματος ενοικίασης κοινοχρήστων ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να κατασκευάσει κατάλληλες μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα δημοτικά κτίρια ξεκινώντας από ιστορικά κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, να τοποθετηθούν αντίστοιχες μπάρες έξω από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. Ακόμα μία πρωτοβουλία του Δήμου που έτυχε μεγάλης εκτίμησης από τους πολίτες είναι η δυνατότητα πλέον παραλαβής κλεμμένου ποδηλάτου, με την επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων από το Τμήμα Ελέγχου και Εμπορίου της Δ/νσης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η Πρόεδρος του Ο.Ν.Α. Παναγιώτα Ψαράκη είπε: “o ποδηλατικός γύρος της Αθήνας, δεν αποτελεί ένα επικοινωνιακό γεγονός που βλέπει το ποδήλατο απλά ως μέσο προς αυτή την κατεύθυνση. Για μας το ποδήλατο είναι ένας προσιτός, χαλαρός και αθόρυβος τρόπος να κινούμαστε μέσα στην πόλη. Κυρίως όμως το ποδήλατο είναι ένα σύμβολο ελευθερίας που επιτρέπει τις μετακινήσεις ανέμελες, γρήγορες, φιλικές προς το περιβάλλον και τους άλλους χρήστες της πόλης. Το ποδήλατο μας οδηγεί με ακρίβεια σε μιαν άλλη κουλτούρα, σε έναν διαφορετικό πολιτισμό, τον οποίο όλοι έχουμε ανάγκη».

Ο κ. Αμυράς επισήμανε πως : «για πρώτη φορά η δημοτική αρχή ανοίγει την πόρτα στις ποδηλατικές κοινότητες».

Ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλέων Παπαδόπουλος επεσήμανε πως: «Την ώρα που στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις οι κάτοικοι κινούνται με ποδήλατο και μάλιστα ακόμη και στις πρωτεύουσες, είναι υποχρέωση όλων μας να προσπαθούμε να το ενσωματώνουμε και εμείς στη ζωή μας και στην πόλη μας με όλους τους τρόπους. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική, πιο καθαρή και εν τέλει πιο ανθρώπινη, για εμάς και για τα παιδιά μας. Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου σας περιμένουμε όλους σε αυτή τη μεγάλη γιορτή».

Σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι “Κάνω χώρο στο ποδήλατο. Δίνω ζωή στην πόλη μου” και σκοπός της είναι να αναδείξει την προσφορά του ποδηλάτου ως ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης και προσφοράς καλύτερης ποιότητας ζωής .

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης, διοργανώνει στις 15 Οκτωβρίου από τις 17.00 -19.00 μ.μ., αθλητική γιορτή για τα παιδιά των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων, με την καθοδήγηση των αθλητών της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας και την πραγματοποίηση διαδραστικών παιχνιδιών.

Μεγάλος Χορηγός του 20ού Ποδηλατικού Γύρου είναι η COSMOTE που μέσα από μια σειρά δράσεων στέλνει το δικό της μήνυμα για την ένταξη του αθλητισμού στην καθημερινότητα του καθενός αλλά και για ένα πιο φιλικό για τους πολίτες αστικό περιβάλλον. Ξεκινώντας με το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, η COSMOTE θα στηρίξει την παιδική γιορτή για το ποδήλατο διαθέτοντας υλικά ζωγραφικής για τους μικρούς συμμετέχοντες, ενώ μέσα από ένα πρόγραμμα εκμάθησης ποδηλάτου και κανόνων οδικής συμπεριφοράς θα αναδείξει τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές της ποδηλασίας. Την Κυριακή 16/10/2011, οι πρώτοι 40 εργαζόμενοι από την COSMOTE που θα συμμετάσχουν στον αγώνα, θα δωρίσουν 40 ποδήλατα σε παιδιά από ιδρύματα, για να συμμετάσχουν και αυτά στον Ποδηλατικό Γύρο και να απολαμβάνουν τις μελλοντικές τους βόλτες με το ποδήλατο. Τέλος, οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης θα κλείσουν μουσικά με το Jumping Fish της COSMOTE που θα διασκεδάσει τους συμμετέχοντες μετά τον τερματισμό

Ο Ποδηλατικός Γύρος τελεί υπό την αιγίδα τoυ Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων, ενώ με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού είναι αφιερωμένος στην Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων προς Μεταμόσχευση. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου δωρητής οργάνων προς μεταμόσχευση έγινε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Οι εγγραφές συμμετοχής στον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας 2011 γίνονται on line στο www.ona.gr, στους χώρους του ΟΝΑ και στα ΚΕΠ του Δήμου Αθηναίων.