Στην 36η θέση, μεταξύ 66 χωρών, κατατάσσεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας [ληροφορικής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας μελέτης του Economist Intelligence Unit/
Η μελέτη, που έχει διεξαχθεί τέσσερις φορές από το 2007, αποτυπώνει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας πληροφορικής και βασίζεται στις κατηγορίες που διαμορφώνουν τον κλάδο και κατευθύνουν την πρόοδο και καινοτομία μιας χώρας: το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, την υποδομή του τομέα πληροφορικής, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τον κλάδος έρευνας και ανάπτυξης, το νομικό περιβάλλον και την κρατική στήριξη του τομέα της πληροφορικής.
Στην παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα κατέβηκε τέσσερις θέσεις φτάνοντας στην 36η, καθώς σημείωσε πτωχή πρόοδο σε τρεις κατηγορίες: τη στήριξη του τομέα πληροφορικής, την έρευνα και ανάπτυξη και την υποδομή του κλάδου πληροφορικής. Ωστόσο, διατήρησε δυναμική θέση στις κατηγορίες του νομικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου δυναμικού.
Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Αγγλία.
Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως οι χώρες που κατά παράδοση συντηρούν έναν ισχυρό κλάδο στην πληροφορική σταθεροποίησαν την ηγετική τους θέση καθώς έχουν χτίσει ήδη σταθερές βάσεις και έχουν πραγματοποιήσει πολυετείς επενδύσεις για την τεχνολογική ανάπτυξη και άρα συνεχίζουν να αποκομίζουν τα οφέλη των επενδύσεων αυτών. Ωστόσο, η διεθνής αρένα ανταγωνισμού συνωστίζεται ολοένα και περισσότερο καθώς δημιουργούνται νέες προκλήσεις, κυρίως από τις ανερχόμενες οικονομίες οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς με στόχο να πληρούν τα πρότυπα που έχουν θέσει οι ηγέτες.
«Η αρνητική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας των τελευταίων δύο ετών είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την ολίσθηση της χώρας στην φετινή κατάταξη. Ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας περικόπτουν συνεχώς τις επενδύσεις τους σε τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη αλλά και τη στήριξη τους στις πατέντες μηχανολογικών εξαρτημάτων Η/Υ. Παρ’ όλο που στην κατηγορία για την υποστήριξη του κλάδου της πληροφορικής η πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια έχει ενδυναμωθεί (υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη πρόσβαση σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση για επενδύσεις), η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει σχετικά εγκαταλειφθεί καθώς επίσης και οι δαπάνες για τις δημόσιες συμβάσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση» τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Business Software Alliance Ρόμπερτ Χόλιμαν
Όπως επισημαίνει, οι διαμορφωτές νομικών πλαισίων στην Ελλάδα έχουν ήδη θεσμοθετήσει ένα αυστηρό νομικό περιβάλλον όπου η πνευματική ιδιοκτησία όχι μόνο προστατεύεται αλλά και ο νόμος εφαρμόζεται με την πρόσφατη κινητοποίηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ. Επίσης στην κατηγορία του Ανθρώπινου Δυναμικού, η χώρα κατατάσσεται στην 16η θέση της πρώτης 20άδας γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άρτια καταρτισμένων και μορφωμένων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους στην πληροφορική. «Είναι ξεκάθαρο πως το κράτος οφείλει να επενδύσει στην υποδομή και την έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσει ένα σταθερό και πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών. Από τη διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε ότι αξίζει η προσπάθεια», δηλώνει ο κ. Χόλιμαν.
Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις στο φετινό Δείκτη και σε σύγκριση με το 2009 περιλαμβάνουν τη Μαλαισία, η οποία ανέβηκε 11 θέσεις χάρη στην έντονη δραστηριότητα στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης. Η Ινδία επίσης ανέβηκε 10 θέσεις, καθώς έκανε σημαντικά βήματα στην έρευνα και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Άλλες χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, η Αυστρία, η Γερμανία και η Πολωνία, αποκόμισαν δυναμικά οφέλη χαράσσοντας νέα δυναμική σε όλες τις κατηγορίες της πληροφορικής.