Τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, δίπλα στη φημισμένη λίμνη, βρίσκεται ένα σπήλαιο που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου με μεγάλη ποικιλία σταλακτιτών.
Ο λόγος για το Σπήλαιο Περάματος στο Πέραμα Ιωαννίνων. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς οι άνθρωποι έψαχναν για καταφύγια για προστασία από τους βομβαρδισμούς. Λέγεται πάντως, ότι η είσοδος του σπηλαίου ήταν γνωστή πριν από το 1900 και ότι ο μπέης Χολιάσης Εφέντης την έκλεισε περί το 1907 για λόγους ασφαλείας.
Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κασβίκη, γυμναστή και ερασιτέχνη σπηλαιολόγο και έτσι έγινε γνωστό και εξερευνήθηκε από τον Ιωάννη και την Αννα Πετροχείλου, τους ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, για να χαρτογραφηθεί, ώστε να γίνει το πρώτο τουριστικά διευθετημένο στην Ελλάδα.
Πρόκειται πραγματικά για έναν αλλιώτικο μυθικό κόσμο που θεωρείται ότι δημιουργήθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν. Το Σπήλαιο Περάματος αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε θαυμάσια συμπλέγματα που το καθιστούν ένα από τα καλύτερα του κόσμου.
Καταλαμβάνοντας μια έκταση 14.800 τετραγωνικών μέτρων και έχοντας μια τουριστική διαδρομή περίπου ενός χιλιομέτρου, το σπήλαιο προσφέρει στον επισκέπτη πολλές αίθουσες με πλούσιο διάκοσμο αποτελώντας ένα έξοχο αριστούργημα της ελληνικής φύσης.
Θα δει κανείς, επίσης, απολιθωμένα οστά και δόντια από ένα σπάνιο είδος αρκούδας, της σπηλαίας άρκτου, που βρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά.
Μπαίνοντας μέσα στο σπήλαιο, ξεχνάς κυριολεκτικά τον έξω κόσμο και κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο που χαρίζει μοναδικές εικόνες και εμπειρίες. Ακόμη και ο Ιωάννης Πετρόχειλος όταν έμαθε για την ύπαρξή του και μπήκε για να το εξερευνήσει, θαύμαζε ατελείωτες ώρες το μέγεθος και την ομορφιά που συναντούσε.
H θερμοκρασία του αέρα στο σπήλαιο είναι 18 βαθμοί Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία των υδάτων των μικρών λιμνών που σχηματίζονται εντός του είναι 14 βαθμοί Κελσίου.
Κατά την ξενάγησή σας, θα μάθετε τα διάφορα ονόματα που έχουν δοθεί στους σχηματισμούς ενώ η μεγαλοπρέπεια του χώρου που δημιούργησε η φύση θα σας προκαλέσουν δέος…