Τέσσερα κοντέινερς, τα οποία περιείχαν συνολικά 83 τόνους ξηράς τροφής, εκφορτώθηκαν σήμερα το πρωί στην αποθήκη 9, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπου ο κεντρικός Δήμος συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια και τη διανέμει στις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, περιμετρικά της πόλης. Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν έπειτα από πρωτοβουλία της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπράγκα, της ομώνυμης πορτογαλικής πόλης.
Η παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Μπράγκα είχε γίνει στις αρχές του Ιουλίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία του αρμόδιου για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Επιτρόπου της ΕΕ, Χρήστου Στυλιανίδη, των ευρωβουλευτών, Θεόδωρου Ζαγοράκη και Χοσέ Μανουέλ Φερνάντεζ και του πρόεδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας, Αντόνιο Σαλβαδόρ.
«Συγκεντρώθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και άμεσα αυτά τα τρόφιμα», δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, η οποία ήταν παρούσα στο άνοιγμα των κοντέινερς, εκφράζοντας τη χαρά της για την πρωτοβουλία. «Τα πράγματα θα τοποθετηθούν στην αποθήκη 9, που ήδη εδώ και 5 μήνες αποτελεί το σημείο συγκέντρωσης για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές, των προμηθειών που γίνονται είτε από προσφορές μεγάλων σούπερ μάρκετ, είτε ιδιωτικών φορέων, αλλά και των απλών καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι με το υστέρημά τους, όταν προσκαλούμε να φέρουν pampers ή είδη προσωπικής υγιεινής, φροντίζουν μέσα στις κοινότητες και γίνεται η συγκέντρωση αυτών των πραγμάτων».
Στην αποθήκη των 3.000 τ.μ. η ανθρωπιστική βοήθεια που καταφθάνει καταγράφεται και παρακολουθείται ηλεκτρονικά, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς, εξηγώντας πως «ό,τι μπαίνει τίθεται υπόψη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που δηλώνει τις ανάγκες που υπάρχουν στα camps και αμέσως ξεκινάει η διανομή στις δομές». «Έχουν διανεμηθεί σχεδόν όλα πλην του ρουχισμού», είπε ο κ. Ψαρράς, εκτιμώντας ότι τον χειμώνα θα φύγει και ο ρουχισμός. Ο γ.γ. του Δήμου ευχαρίστησε τον ΟΛΘ, τον εκτελωνιστή, και το πρακτορείο του μεταφορέα από την Πορτογαλία, που δεν αξίωσαν αμοιβή για τη διαδικασία του εκτελωνισμού του φορτίου με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Εξάλλου, η κ. Γούλα γνωστοποίησε προς όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν (στους χώρους συγκέντρωσης στις δημοτικές κοινότητες) ότι «συνεχίζει να υπάρχει πάντα ανάγκη για pampers no 3,4,5 και 6 και για είδη καθημερινής προσωπικής υγιεινής».
Σχετικά με το πρόγραμμα μίσθωσης διαμερισμάτων για τη στέγαση προσφύγων η αντιδήμαρχος σημείωσε ότι «σταδιακά δεχόμαστε προσφορές, αλλά χρονικά η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες περιμένουν να νοικιάσουν σε φοιτητές, υπάρχει κόσμος που ρωτάει, αλλά είναι λίγο επιφυλακτικοί ακόμη».