Τα θυρανοίξια του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που αποτελεί σπουδαίο βυζαντινό μνημείο, πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στους Χριστιάνους Μεσσηνίας, ύστερα από την αναστήλωση του μνημείου, από το σεβασμιότατο μητροπολίτη Τριφυλίας Χρυσόστομο.
Στην τελετή παρέστη πλήθος κόσμου από όλη την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, η πρώην γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πρώην βουλευτές και αυτοδιοικητικοί παράγοντες από όλη τη Μεσσηνία.
Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, σημείωσε στην ομιλία του, ότι η επαναλειτουργία του περιβλέπτου και αριστοτεχνικού ναού του Σωτήρος είναι το πιο ευτυχές έργο της διακονίας του στη Μητρόπολη, διότι όπως επεσήμανε, «αισθητοποιεί στους ανίερους καιρούς μας, την ομορφιά της διαχρονικής ορθοδόξου αρχιτεκτονικής και παράδοσης» και ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για την συμβολή του στην αναστήλωση, τον εξωραϊσμό, την ανάδειξη και τη λειτουργική χρήση του πραγματικά εντυπωσιακού μητροπολιτικού ναού.
Η προϊσταμένη αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αναφέρθηκε στο χρονικό υλοποίησης του έργου που, όπως είπε, έγινε μέσω της ένταξής του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου 2007 – 2013, με συνολική δαπάνη 2,8 εκατ. ευρώ.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε σημείο αναφοράς με ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική αξία για το πολιτισμικό απόθεμα της Πελοποννήσου το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους και ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια σχεδιάζει την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο μνημείο, με παρεμβάσεις ύψους 245.000 ευρώ.
Ο Πέτρος Τατούλης εξήρε, τόσο το ενδιαφέρον των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Πολιτισμού από το 1998, που ενδιαφέρθηκαν ενεργά για το έργο αυτό, όσο και τις υπηρεσίες του υπουργείου, για «την άριστη κατάρτισή τους, το φανατισμό και την αποτελεσματικότητά τους», όπως ανέφερε.
Επιπλέον ο περιφερειάρχης, αφού υπογράμμισε το ενεργό ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για το έργο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού «απρόσκοπτα θα δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει αυτό το μεγάλο μνημείο της Ορθοδοξίας την αδιάκοπη λατρευτική του υπόσταση και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα μνημεία να ανήκουν στους πολίτες στην ιστορία και το λαό μας».