Δωρεάν φροντιστήρια σε αλλοδαπούς μαθητές θα προσφέρουν εθελοντές δάσκαλοι στη Μυτιλήνη. Η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» συμβάλλει ενεργά στη λύση του προβλήματος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι μετανάστες γονείς με παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό σχολείο.
Η Νέλλυ Χατζηδάκη, μέλος του Δ.Σ. της κίνησης, δήλωσε στην εφημερίδα «Espressο»: «Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα και δεν προλαβαίνουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο διάβασμα των μαθημάτων τους στο σπίτι. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός της ανεπαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Για τον λόγο αυτό σκεφτήκαμε να οργανώσουμε απογευματινά μαθήματα, σαν φροντιστήρια, σε παιδιά μεταναστών, δίχως χρήματα. Μάλιστα, εκπαιδευτικοί που είναι μέλη της «Συνύπαρξης«» είναι πρόθυμοι να γίνουν εθελοντές. Δυστυχώς όμως δεν είναι αρκετοί».
Η κ. Χατζηδάκη τόνισε ότι η κίνηση ψάχνει για εθελοντές διδάσκοντες και απευθύνεται σε δασκάλους, εν ενεργεία ή συνταξιούχους, που θα μπορούσαν να διαθέσουν λίγο από τον χρόνο τους για να βοηθήσουν τα παιδιά των μεταναστών: «Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά έχουν απίστευτη θέληση για μάθηση και είναι πανέξυπνα. Νιώθουν ωστόσο μειονεκτικά που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται ο δάσκαλος στο σχολείο και οι μαθητές της τάξης, οι οποίοι είναι Έλληνες. Καλό λοιπόν θα ήταν να κάνουν κάποια εντατικά μαθήματα κατά τις απογευματινές ώρες στο φροντιστήριο, τα οποία θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να ακολουθήσουν ισάξια τους συμμαθητές τους».
Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη Μυτιλήνη είναι κυρίως από τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, ενώ υπάρχουν και αρκετοί Ρωσόφωνοι. Η πλειονότητα αυτών, σύμφωνα με την κ. Χατζηδάκη, δουλεύει σκληρά πολλές ώρες την ημέρα προκειμένου οι μετανάστες αυτοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συντηρήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Όπως δηλώνουν οι μετανάστες στα μέλη της κίνησης, είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική του φροντιστηρίου για τα παιδιά τους καθώς επιθυμούν να αποκτήσουν μια κανονική ζωή και τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά της ηλικίας τους.