Στον ορμίσκο Σοφούλη, στο τέρμα της παραλιακής οδού Μ. Κάλλας, θα επικεντρωθεί για δεύτερη φορά η εξόρμηση καθαριότητας που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στo πλαίσιo της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011, στις 10:00, συμμετέχουν η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA και εθελοντές της πόλης, με τη συνδρομή συνεργείων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ως σημείο συνάντησης ορίζεται το τέρμα της παραλιακής οδού Κάλλας. Η θέση της παραλίας οριοθετείται μεταξύ των οδών Καθ. Ρωσσίδη και Αργοναυτών, ενώ είναι η μόνη παραλία που ανήκει διοικητικά στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και δεν καταλήγει σε κρηπίδωμα.

Η συγκεκριμένη δράση γίνεται στο πλαίσιο της ανάδειξης του φυσικού κάλλους και της ιστορίας ενός σημαντικού αρχαιολογικού τόπου της Θεσσαλονίκης. Το παράκτιο περιβάλλον κατά μήκος του μετώπου έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στις 17 Μαΐου 1989, ΦΕΚ 384/25.5.89 και υπάγεται στην Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ωστόσο, ο ορμίσκος Σοφούλη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, παρά το γεγονός ότι συνδέεται άρρηκτα με τη μακρόχρονη σχέση της πόλης μας με τη θάλασσα και την ύπαρξη σημαντικών λιμένων στην περιοχή, από αρχαιοτάτων χρόνων.