Διαστάσεις μάστιγας έχουν λάβει στην Αθήνα οι βανδαλισμοί, ακόμη και κλοπές μνημείων, καθώς και η παραβατικότητα. Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα, όπως η κλοπή ορειχάλκινων προτομών έξω από το Πνευματικό Κέντρο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ζήτησε άμεσα μέτρα για την προστασία της πόλης από τα φαινόμενα αυτά.
Όπως ανέφερε ο κ. Καμίνης σε δημόσιους χώρους της Αθήνας υπήρχαν 201 γλυπτά (120 ορειχάλκινα, 80 από μάρμαρο και ένα από γυαλί), από τα οποία και σε μια περίοδο έξι δεκαετιών, έχουν κλαπεί έντεκα, ενώ δώδεκα απομακρύνθηκαν για να συντηρηθούν και στη συνέχεια είτε μεταφέρθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, είτε στην αποθήκη γλυπτών του Δήμου.
Επίσης, ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν ξεχωρίσει 49 γλυπτά που βρίσκονται σε επισφαλή θέση και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς της πόλης εξετάζεται η προσωρινή απόσυρση ορισμένων εξ΄αυτών, την αντικατάστασή τους με εκμαγεία, και την έκθεση των πρωτότυπων έργων στη Δημοτική Πινακοθήκη. Για τα υπόλοιπα μελετάται, προσέθεσε, η διασπορά τους σε φυλασσόμενους δημόσιους χώρους, καθώς και η αξιοποίηση σύγχρονων μέτρων προστασίας, στα μεγαλύτερα σε όγκο, γλυπτά μνημεία.
Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι τόσο οι πέντε προτομές που εκλάπησαν από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και το άγαλμα «Ήπειρος» που προσφάτως άγνωστοι βανδάλισαν στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, είναι μεταξύ των 100 αγαλμάτων που αποκαταστάθηκαν, αξιοποιώντας πόρους ΕΣΠΑ, καθώς και μνημείων που συντηρήθηκαν με τη στήριξη της Alpha Bank.
Περιγράφοντας την κατάσταση , ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι αυτοί οι βανδαλισμοί και η παραβατικότητα «απειλούν και υπονομεύουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Αθήνας». Και υπογράμμισε, απαντώντας σε ερωτήσεις, ότι «δεν σκοπεύουμε να το επιτρέψουμε αυτό κι ούτε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», διερωτώμενος στη συνέχεια, αν «υπάρχει εντέλει ή όχι σχέδιο της Αστυνομίας για την καλπάζουσα παραβατικότητα» το οποίο αποτελεί «ζήτημα κομβικής σημασίας για την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα στην πόλη».
Σ’ ό,τι αφορά τους αστέγους και κυρίως εκείνους που είναι εξαρτημένοι από ουσίες , ο κ. Καμίνης είπε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κ.κ. Τόσκα και Ξανθό, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να προσφέρει εναλλακτικές για στέγαση και μηχανισμό ενημέρωσης. Κάλεσε, ωστόσο, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία χώρων ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, την οποία, όπως είπε, ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συνδράμει, ενώ έχει δρομολογήσει εκτός κέντρου της πόλης «καταφύγιο νύχτας» για αυτούς τους αστέγους.