Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και χρηματοδότηση όλων των κοινωνικών δομών που λειτουργούν στους δήμους και στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ζήτησε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα.
Η λειτουργία αυτών των δομών (δημοτικοί λαχανόκηποι, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία κ.ά.) λήγει στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με την παράταση που έχει δοθεί.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης, Γ. Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας όλων αυτών των δομών, τονίζοντας ότι κυβέρνηση και οι περιφέρειες, μέσω των ΠΕΠ, οφείλουν να διασφαλίσουν άμεσα τη σταθερή ροή χρηματοδότησης των σχετικών κοινωνικών προγραμμάτων.
Επίσης, ο κ. Πατούλης επανέλαβε στην υπουργό την πάγια θέση της ΚΕΔΕ ότι οι κοινωνικές δομές πρέπει να είναι σταθερές και να λειτουργούν με εργασιακή μονιμότητα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», η κ. Φωτίου διαβεβαίωσε πως έχει διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του για τα επόμενα τρία χρόνια, μέσω κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, από τα μέσα Ιουλίου, σε 30 δήμους της χώρας, με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και ανάλογα με την ανεργία που πλήττει την κάθε περιοχή, με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου στους δήμους όλης της Ελλάδας, από τον Ιανουάριο του 2017. Όπως σημείωσε, στους δήμους που δεν θα ενταχθούν στην πρώτη φάση του προγράμματος θα συνεχιστεί η εφαρμογή των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.