Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μετά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΣΑ υπό τον πρόεδρο, Δημήτρη Παξινό, τον αντιπρόεδρο, Θεόδωρο Σχινά και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου και Ηλ. Ηλιόπουλο καθώς και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων, Π. Βαβουγιό καθώς και τους Χ. Βουρδούκη και Σ. Αντωνόπουλο.
Το θέμα της συνάντησης ήταν η προσβολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο ευρύτερο τομέα και των συνταξιούχων, μετά την περικοπή μισθών και συντάξεων, σε εκτέλεση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στη συνάντηση, συμμετείχε και ο ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και νομικοί επιστήμονες, με ειδίκευση στο εργατικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Οι φορείς αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα νομικών, με τη συμμετοχή ειδικευμένων δικηγόρων, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γεωργίου Κασιμάτη, προκειμένου να εξετασθούν και να καθορισθούν οι δικαστικές πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι «οι διατάξεις του ν. 3845/2010, πάσχουν τυπικής και ουσιαστικής συνταγματικότητας, προσβάλλουν το λεγόμενο «κοινωνικό κεκτημένο» και ανατρέπουν τις θεσμικές εγγυήσεις, που σχετίζονται με το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, οι εν λόγω διατάξεις έρχονται σε αντίθεση τόσο με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».