Με αφορμή δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές για τις συντάξεις αλλοδαπών, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διευκρινίζει τα εξής:
1. Οι αλλοδαποί μετανάστες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε και χωρών με τις οποίες έχουν συναφθεί διμερείς συμβάσεις), παίρνουν σύνταξη από το ΙΚΑ, εάν έχουν νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα και συμπληρώνουν τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται και για τους Έλληνες (ηλικία και χρόνο ασφάλισης σε ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς).
2. Για τους πολίτες της Ε.Ε για την απονομή σύνταξης εφαρμόζονται οι κοινοτικές διατάξεις και το δικαίωμα θεμελιώνεται και με χρόνους ασφάλισης που έχουν διανυθεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Ειδικά η κατηγορία αυτή των αλλοδαπών εάν διαμένει μόνιμα στη χώρα μας και το τελικό ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο από το Κατώτατο Όριο, δικαιούται και συμπλήρωμα μέχρι του ποσού του Κατωτάτου Ορίου.
Η σημερινή Διοίκηση του ΙΚΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, από την ανάληψη των καθηκόντων της εντόπισε περιπτώσεις καταστρατήγησης και εκμετάλλευσης του συστήματος απονομής συντάξεων από πολίτες της Ε.Ε και ειδικότερα χωρών που προσχώρησαν τελευταία στην Ε.Ε. (βαλκανικές χώρες), και προχώρησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στην επανεξέταση του τρόπου απονομής αυτών των συντάξεων.
Σκοπός των ενεργειών αυτών ήταν η εκλογίκευση του συστήματος των συντάξεων και η εξασφάλιση χορήγησης των συντάξεων στους πραγματικά δικαιούχους.
Τα μέτρα που ελήφθησαν στην κατεύθυνση αυτή είναι:
1. Αυστηροποίηση του ελέγχου των προϋποθέσεων μόνιμης διαμονής στη χώρα των συνταξιούχων που συνταξιοδοτούνται με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς και παίρνουν Κατώτατα Όρια (Κ.Ο) συντάξεων από το ΙΚΑ (εγκύκλιος 5/2011). Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται διασταυρώσεις με την ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Οικονομικών στα στοιχεία που κατατίθενται στις υπηρεσίες του ΙΚΑ (μισθωτήρια, Βεβαιώσεις μόνιμης διαμονής κλπ).
2. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης στον τομέα των προσαυξήσεων των Κατωτάτων Ορίων των συντάξεων για την ορθή εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με τις κοινοτικές διατάξεις (εγκύκλιος 41/2011). Με τις νέες οδηγίες άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αυτών και δεν χορηγούνται προσαυξήσεις στα δικαιούμενα ποσά συντάξεων για ημέρες ασφάλισης που δεν πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού του μέτρου είναι να μην μπορούν πλέον να παίρνουν “συντάξεις 700 ευρώ με 300 ημέρες ασφάλισης στην Ελλάδα”.
3. Θέσπιση διατάξεων (Ν. 3996/2011, άρθρο 34 παράγραφος 10 και 11) με βάση τις οποίες:
– η ελάχιστη παροχή που θα λαμβάνει πολίτης της Ε.Ε που συνταξιοδοτείται με βάση τις κοινοτικές διατάξεις και διαμένει μόνιμα στη χώρα μας, καθορίζεται στο ύψος της βασικής σύνταξης (360 ευρώ) και όχι στο Κατώτατο Όριο του ΙΚΑ (486,84).
– Το ΕΚΑΣ αποτελεί ειδική μη ανταποδοτικού τύπου παροχή και χορηγείται μόνο σε όσους διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας.
Τέλος, όσον αφορά στους 77.718 συνταξιούχους άγνωστης υπηκοότητας, διευκρινίζει ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπηκοότητα δεν σημαίνει ότι οι συντάξεις είναι παράνομες και αφορούν μόνο αλλοδαπούς, δεδομένου ότι η αναγραφή της υπηκοότητας στα στοιχεία των συνταξιούχων ήταν προαιρετική και έγινε υποχρεωτική από τον Ιούλιο 2011.