Στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Ζώτου, απολογήθηκαν σήμερα πέντε υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, που μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους τους, διώκονται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) – πράξη που συνδέεται με την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.
Όσοι πέρασαν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου αφέθηκαν ελεύθεροι άνευ όρων, αφού πρώτα αρνήθηκαν την σε βάρος τους αποδιδομένη κατηγορία, ενώ η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί αύριο, οπότε θα δώσουν εξηγήσεις στην ίδια ανακρίτρια οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.
Πρόκειται στο σύνολό τους, για υπαλλήλους που το επίμαχο διάστημα της υπεξαίρεσης, 1999-2008, υπηρετούσαν σε οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα, είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για την υπεξαίρεση και αθωώθηκαν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατόπιν άρσης του τραπεζικού απορρήτου, βρέθηκαν λογαριασμοί με «αδικαιολόγητα» ποσά, που ανάλογα με την περίπτωση, κυμαίνονται από 55 έως 416 χιλιάδες ευρώ. Η δε προέλευση των καταθέσεων, κατά το σκεπτικό της δίωξης, δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.
Για «οικονομίες πολλών χρόνων», έκαναν λόγο μεταξύ άλλων οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό». Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθεί η υπερασπιστική γραμμή όσων θα προσέλθουν αύριο στην ανακρίτρια.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τους παραπάνω, άλλη μία δημοτική υπάλληλος κατηγορείται για ξέπλυμα και ήδη έχει παραπεμφθεί σε δίκη. Η ίδια φαίνεται ότι είχε αναπτύξει υπέρογκες χρηματιστηριακές δραστηριότητες, ενώ βρέθηκαν «αδικαιολόγητες» καταθέσεις σε τραπεζικούς της λογαριασμούς, ύψους 220.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. από τα ταμεία του δήμου, έχουν καταδικαστεί ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, ο άλλοτε γενικός γραμματέας Μ. Λεμούσιας και ο πρώην δημοτικός υπάλληλος Π. Σαξώνης. Οι δύο πρώτοι αποφυλακίστηκαν, ενώ ο τρίτος εξακολουθεί να κρατείται.