Οι βασικές παράμετροι του στρατηγικού σχεδιασμού που πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα μας προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και συντονισμένη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναπτύχθηκαν στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ.
Η ημερίδα που τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είχε θέμα «Υγειονομική διαχείριση μετακινούμενων πληθυσμών – προσφύγων».
Ειδικοί επιστήμονες και προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου ανέλυσαν τις συνέπειες του προσφυγικού φαινομένου, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και τη συνεννόηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των Υπηρεσιών που είναι υπεύθυνοι για τη Δημόσια Υγεία, ώστε να προσεγγίσουν και να αντιμετωπίσουν τους μετακινούμενους αυτούς πληθυσμούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσο αφορά στην υγειονομική πλευρά.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σε μήνυμά του το οποίο αναγνώστηκε κατά την ημερίδα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός της Υγειονομικής Διαχείρισης των μετακινουμένων πληθυσμιακών ομάδων. Οι άξονες, ανέφερε, πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί είναι πολιτικές ενέργειες περιορισμού του αριθμού εισερχομένων προσφυγών – παράτυπων μεταναστών, άμεση καταμέτρηση και διαχωρισμός αυτών σε πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες.(εύρυθμη λειτουργία των κέντρων πρώτης καταγραφής – Hot Spots), αυστηρή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Συνθηκών της Γενεύης. Άμεση επαναπροώθηση των προβλεπόμενων ατόμων βάσει της Συμφωνίας (20 Μαρτίου 2016) της ΕΕ – Ελλάδος – Τουρκίας. Επίσης, δράσεις και παρεμβάσεις σε ολόκληρο το φάσμα της Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας, επιμερισμός άμεσα των προσφύγων, διαχωρισμός των εθνικοτήτων (Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί, Πακιστανοί κ.λπ.), ειδική μέριμνα για ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες, οργάνωση των καταυλισμών με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών κ.ά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας Πάνος Ευσταθίου ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας πως θα παραδοθεί στο κράτος και στην ΚΕΔΕ.
Στην ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός, ταχύτητα και ευελιξία στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του σχεδίου, σχετικά με την οργάνωση των προσφυγικών καταυλισμών, την υγειονομική διαχείριση των προσφύγων αλλά και τους ορθούς τρόπους αξιοποίησης των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ.