Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Κώστας Κόκκορης, δήλωσε σήμερα στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο ίδιος έξω από το δημαρχείο Γλυφάδας υπέρ του αυθαίρετου νεκροταφείου στους πρόποδες του Υμηττού πως «όλα τα κοιμητήρια των γύρω περιοχών βρίσκονται στην Α’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού. Διεκδικούμε την αρχή της ισονομίας και υπάρχουν νομικές προϋποθέσεις να το πετύχουμε».
Πολλοί δημότες και εκπρόσωποι της εκκλησίας πήραν μέρος στη συγκέντρωση, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονταν και υπογραφές συμπαράστασης στις κινήσεις του δημάρχου και του μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου.
Ο δήμαρχος με επιστολή του είχε καλέσει τους δημότες να στηρίξουν την δημιουργία του «νέου» κοιμητηρίου συμμετέχοντας στην συγκέντρωση. Δικαιολόγησε την πράξη του, στην οποία προχώρησε με τον μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο, ως «απεγνωσμένη προσπάθεια» επίλυσης του υπερκορεσμού του νεκροταφείου Γλυφάδας και του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε.
Ο κ. Κόκκορης περιέγραψε το πρόβλημα του νεκροταφείου, για την ανεπάρκεια του οποίου πρώτη αναφορά έγινε το 1965. Από τότε ακολούθησαν παρεμβάσεις, μελέτες και συνολικά πέντε δήμαρχοι προσπάθησαν να το λύσουν.
Υποστήριξε πως η εν λόγω τοποθεσία έχει εγκριθεί από το 1995 από τον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) και ο δήμος δεσμεύεται να κατασκευάσει πρότυπο άλσος πρασίνου και παράλληλα το πιο σύγχρονο κοιμητήριο του λεκανοπεδίου.
Πρόσθεσε ότι «το θέμα του κοιμητηρίου είναι θέμα πολιτισμού και σεβασμού των νεκρών. Δεν είναι θέμα του Κόκκορη για να προβληθεί. Το ζήτημα αυτό μας ενώνει, δε μας χωρίζει. Είπαμε με τον μητροπολίτη ή τώρα ή ποτέ. Κάποιος πρέπει να το κάνει».
Κατόπιν διάβασε το ψήφισμα που θα στείλει ο δήμος σε όλους τους πολιτικούς φορείς.
Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Γλυφάδας, πάτερ Κωνσταντίνος, τόνισε ότι το εν λόγω νεκροταφείο «είναι το κοιμητήριο της Γλυφάδας, όχι το νέο κοιμητήριο». Προσκάλεσε τους πιστούς να γιορτάσουν το Γενέσιον της Θεοτόκου, το όνομα της οποίας πήρε και το λυόμενο εκκλησάκι στον υπό διεκδίκηση χώρο. «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, δηλαδή με τη δύναμη του Θεού κάθε κίνηση του δημάρχου», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Το αμφισβητούμενο νεκροταφείο των 20 στρεμμάτων οριοθετήθηκε και «στήθηκε» στις 12 Αυγούστου, χωρίς καμία άδεια, σε χώρο απόλυτης προστασίας της Α΄ Ζώνης Υμηττού, κηρυγμένο αναδασωτέο και πάνω στο μπαζωμένο ρέμα της Τερψιθέας.
Ο κ. Κόκκορης οδηγήθηκε το Σάββατο, 13 Αυγούστου στο αυτόφωρο και έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Απέναντί του ο δήμαρχος έχει επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Εσωτερικών και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τις αυθαιρεσίες και τις παραβάσεις που έπραξε.