«Κυνήγι» τρούφας, διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στα πλαίσια της προσπάθειάς του για τη δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, που αναδεικνύουν το φυσικό μας πλούτο.
Εξειδικευμένα τρουφόσκυλα με τον εκπαιδευτή τους, επιδίδονται στην εύρεση του μοναδικού αυτού μύκητα της ελληνικής φύσης, προσφέροντας ένα, όπως διευκρινίζεται, ανεπανάληπτο θέαμα που μπορούν να το απολαύσουν οι επισκέπτες της περιοχής. Ταυτόχρονα, ενημερώνονται για το εκλεκτό αυτό έδεσμα, τα είδη και τις χρήσεις του, προκειμένου να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό το «διαμάντι» που «κρύβεται» μέσα στη γη. Η απόλαυση όμως δε σταματά εδώ! Συνεχίζεται, αφού οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν επιτόπου τους καρπούς των κόπων τους, με μια εξαιρετική τρουφομακαρονάδα, που φτιάχνεται εκεί από έναν εκλεκτό σεφ, σε ένα πραγματικά ιδιαίτερο και εντυπωσιακό μαγειρικό σκεύος, που μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα της ανάγκες πενήντα ατόμων.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Πάλλας, το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ευρώπη. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών. Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια.
Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα.